Ελληνικοί δορυφόροι στο διάστημα! Δείτε ζωντανά την εκτόξευση

Ελληνικοί δορυφόροι: Σε τροχιά μπαίνουν σε λίγη ώρα οι ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι UPSat και DUTHSat. Η εκτόξευση θα γίνει από την NASA.

Στο διάστημα θα βρεθούν οι ελληνικοί μικροδορυφόροι του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δημοκρίτειου Θράκης.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέπτυξε και, σε συνεργασία με τον ελληνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation, ολοκλήρωσε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου ελληνικής κατασκευής με όνομα «UPSat».

Ο UPSat είναι ένας νανο-δορυφόρος με διαστάσεις 20x10x10 cm και είναι ο πρώτος δορυφόρος παγκοσμίως με ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους σχέδια  σύμφωνα με τα πρότυπα του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού.




Ως μέρος της επιστημονοκής αποστολής QB50 για την μελέτη της κατώτερης θερμόσφαιρας,  ο UPsat είναι εξοπλισμένος με εξειδικευμένο επιστημονικό όργανο (mNLP) σχεδιασμένο για να μετρήσει τις συγκεντρώσεις πλάσματος στα στρώματα της θερμόσφαιρας.

Κάθε άλλο στοιχείο του δορυφόρου έχει σχεδιαστεί εξ’ αρχής: η κατασκευή, η δοκιμή και η ενσωμάτωσή τους έχει γίνει από τους μηχανικούς, τους επιστήμονες και τους προγραμματιστές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Libre Space Foundation.

Tο Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , ένα από τα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία QB50 για την εκτόξευση ενός σμήνους νανο-δορυφόρων με στόχο να εξερευνήσουν τα όρια της ατμόσφαιρας με το διάστημα.




Ανάμεσα στους δορυφόρους του QB50 είναι και ο DUTHSat-GR01, ένας δορυφόρος που αναπτύχθηκε από μηχανικούς, μεταδιδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι νανο-δορυφόροι ακολουθούν το πρότυπο των CubeSat, όπου ένας CubeSat είναι δορυφόρος προκαθορισμένων εξωτερικών διαστάσεων, κάτι το οποίο διευκολύνει τις δυνατότητες πτήσης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εκτόξευση ενός Ελληνικού δορυφόρου μικρού μεγέθους ο οποίος αναπτύχθηκε εξ’ολοκληρου από μηχανικούς και φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε ήδη στην σελίδα της NASA.

Μετάδοση θα υπάρχει και στο κανάλι της NASA στο YouTube.




ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ