Ελληνοτουρκική κρίση: Η πρώτη «σύγκρουση» πολεμικών πλοίων έγινε – Η τελευταία ευκαιρία της διπλωματίας

ΦΡΕΓΑΤΑ ΛΗΜΝΟΣ,

Η Τουρκία και ο Ερντογάν εδώ και τέσσερις ημέρες έχουν κυριολεκτικά τεντώσει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο πολύ το οποίο πλέον είναι έτοιμο να σπάσει.

Το Oruc Reis έκοψε βόλτες συνοδεία τούρκικων πολεμικών πλοίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι υπουργοί του Ερντογάν υπερθεμάτισαν σε δηλώσεις για να πείσουν ότι θα κάνουν ότι γουστάρουν στην Αν. Μεσόγειο μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν δηλαδή την υποδούλωση της Ελλάδας, σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί και το καθεστώς που έχουν στήσει.

Όλο αυτό το τούρκικο «παιχνίδι» αντιμετωπίστηκε από την ελληνική πλευρά με «ψυχραιμία» ή κατά άλλους με «χαλαρότητα» και μπόλικη επικοινωνία και διπλωματική κινητικότητα χωρίς προς το παρόν καμμία ιδιαίτερη επιτυχία. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να ανακοινώνουν – οχι να απειλούν – φλυαρούσαν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες και θα τις επεκτείνουν ακόμα και στην περιοχή της Κρήτης γιατί έχουν δικαιώματα. Οι μεγάλες δυνάμεις αποσβολωμένες απλά κάνουν έκκληση να διάλογο στις δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ του Τραμπ αρνούνται να παρέμβουν και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη γίνει θερμό επεισόδιο και χαλάσει η Νατοϊκή συμμαχία στην νοτιοανατολική πτέρυγα. Η Γερμανία και η Μέρκελ μετά τις διαμεσολαβητικές ενέργειες για ελληνοτουρκικό διάλογο «κρύφτηκαν» στη γωνία και περιμένουν ενώ η «προδομένη» από την Ελλάδα Γαλλία με τον Μακρόν σιωπούσε μέχρι χθες που ανακοίνωσε κάτι ουσιαστικό δηλαδή την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο.

Κάπως έτσι τα πράγματα πάνε να ξεφύγουν εντελώς και να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στην Αν. Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας αλλά και όσων την χαϊδεύουν προσδοκώντας να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και με ανυπολόγιστες συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

Η τραγικότητα της κατάστασης φάνηκε και στο χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος φάνηκε απεγνωσμένος να αντιμετωπίσει την Τούρκικη σχιζοφρένεια στην περιοχή και θέλησε να στείλει στρατιωτικά τελεσίγραφα και στους γείτονες αλλά και στους συμμάχους ότι «δεν πάει άλλο».

Η αναφορά του άλλωστε για τον κίνδυνο να προκληθεί θερμό επεισόδιο δεν ήταν τυχαία καθώς όπως έγινε γνωστό χθες από διάφορα ΜΜΕ – αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα – υπήρξε ήδη η πρώτη «σύγκρουση» πολεμικών πλοίων με επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ με τουρκική κορβέτα που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα οι πληροφορίες μιλάνε ότι η επίθεση έγινε από την τούρκικη κορβέτα η οποία όμως κατέληξε η ίδια να αποσυρθεί ταπεινωμένη με σοβαρές ζημιές και με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να μην αναδείξουν το συμβάν. Οι «φιλοφρονήσεις» των δύο πολεμικών πλοίων είναι σίγουρα η αρχή πριν να έχουμε κάποιο σοβαρό επεισόδιο εάν σύντομα δεν υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση. Ίσως αυτό οδήγησε και τη χθεσινή αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αν και μένει να το δούμε πως θα κατευθυνθεί τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Το όλο σκηνικό μοιάζει να είναι στημένο εδώ και καιρό και από τις δύο μεριές αλλά το μόνο που δεν μπορεί να προδιαγράψει κανείς είναι το πως θα καταλήξει και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο σημείο.

Οι Τούρκοι εδώ και καιρό είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες εάν δεν υπάρξει διάλογος από τον οποίο πρέπει να κερδίσουν. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μοιάζει να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δυο τάσεων μέσα στο ίδιο του το κόμμα, της ακραίας απάντησης στην Τουρκία και της νεοφιλελεύθερης ελίτ του «να τα βρούμε για να κάνουμε δουλειές μαζί». Όταν πατάς όμως σε δύο βάρκες κινδυνεύεις να πέσεις στο νερό και αυτό μάλλον το αντιλαμβάνεται στην πράξη ο Κυρ. Μητσοτάκης έχοντας απέναντι τον Ερντογάν και το καθεστώς που παραπαίει. Γιατί πολύ απλά με τον απλά με τον δήμιο σου δε μπορείς να διαπραγματευτείς!

Τα επόμενα δύο με τρία 24ωρα είναι τα τελευταία για την διπλωματία ώστε να καταφέρει να μη σπάσει το τεντωμένο σχοινί και αναλάβουν δράση τα κανόνια που όλοι απεύχονται. Το σκηνικό με τις φρεγάτες ήταν μόνο η αρχή και περιορισμένης έκτασης αλλά έστειλε μήνυμα ότι αν δεν κινηθούν κάποιοι άμεσα θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ