Επανάσταση 1821: Μια διάσταση που αποσιωπήθηκε επί δεκαετίες στην Ελλάδα

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης 

 

Το βιβλίο του Βρετανού Ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ για την Ελληνική Επανάσταση εμπεριέχει μια διάσταση που αποσιωπήθηκε επί δεκαετίες στην Ελλάδα:

Η Ελληνική Επανάσταση είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που άλλαξε τον κόσμο.

Είναι όνειδος για το ελληνικό κράτος να υπάρχει μόνο μια έδρα μελέτης για την Ελληνική Επανάσταση στα Πανεπιστήμια αυτή του Ιονίου στο Τμήμα Ιστορίας.

Η Ελληνική Επανάσταση  είναι το γεγονός αυτό καθαυτό που καθόρισε την τύχη των Αυτοκρατοριών.

ελληνικη επανασταση μαρκ μαζαουερ

Στον Αποκατεστημένο Κόσμο ο Κίσιντζερ αναγνωρίζει και αυτός ότι η τότε Διεθνής Τάξη διασαλεύτηκε από μια χούφτα Έλληνες προεξάρχοντος του Καποδίστρια.

Ο οποίος Καποδίστριας είναι εκ των  κορυφαίων διεθνών προσωπικοτήτων των τελευταίων 3 αιώνων, ένας τιτάνας της διπλωματίας και ο αληθινός Εθνάρχης ( Ο Κολοκοτρώνης είναι ο Πατέρας της Ελλάδας).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Μαζάουερ πολλές φορές με το έργο του υπηρετεί σκοπιμότητες. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη Πόλη των Φαντασμάτων, αποσιωπάται ο εξανδραποδισμός του γηγενούς ελληνικού στοιχείου τόσο στα χρόνια της Επανάστασης με το Τζιχάντ του Σουλτάνου όσο κ μετέπειτα. Παραταύτα, το βιβλίο του για την Επανάσταση  πρωτοπορεί γιατί για πρώτη φορά τίθεται στο διεθνές πλαίσιο ως αυτό που είναι πραγματικά:

Ένα παγκόσμιο γεγονός που άλλαξε την Ιστορία.

Το γεγονός ότι πρέπει να το γράψει ο Μαζάουερ και όχι οι Έλληνες ιστορικοί, χρήζει προβληματισμού.

Επιπρόσθετα το βιβλίο και αυτό κρύβει σκοπιμότητες αναφορικά με τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο Μαζάουερ είναι ιστορικός που δεν ξεφεύγει απ’ τη παράδοση του Τόινμπι και του Μάνγκο ως προς την ευρύτερη στοχοθεσία. Το ευρύ κοινό έχει άγνοια περί αυτών και καλό είναι όσοι ενδιαφέρονται για την Επανάσταση να το μελετήσουν παράλληλα με την ελληνική βιβλιογραφία επ’ αυτού.

Το βιβλίο αξίζει για τον λόγο που προανέφερα.


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ