Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που διατίθενται στις πυρκαγιές

Μια σύντομη παρουσίαση του στόλου των πτητικών μέσων που καλούνται να επιτελέσουν το βαρύ και επικίνδυνο έργο της πυρόσβεσης από αέρος

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν τη μοναδική αξία να μπορούν να σπεύσουν ταχύτητα στο σημείο της φωτιάς και να διαδραματίσουν το ρόλο του «χρονικού συνδέσμου» μέχρι να καταφτάσουν οι επίγειες δυνάμεις, αλλά και αποτελούν το μοναδικό μέσο πυρόσβεσης σε απρόσιτες περιοχές όπου δε μπορούν να επέμβουν τα επίγεια μέσα.
Στην Ελλάδα, την  πυρόσβεση από αέρος αναλαμβάνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της ΠΑ, τα ελικόπτερα της ΑΣ και του ΠΣ, καθώς και ενοικιαζόμενα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Η παρουσίαση έχει σκοπό μια αρχική γνωριμία με τα πτητικά μέσα, ενώ σε μεταγενέστερο άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στην αεροπυρόσβεση, σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των μέσων, στις διαθεσιμότητες και στις προτάσεις για τη μελλοντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Canadair CL-215GR

CL-215
Έχει τη δυνατότητα λήψης 5.000 λίτρων νερού σε δώδεκα δευτερόλεπτα.
Τα CL-215 έχουν δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε λίμνες ή θάλασσα με σκοπό την πλήρωση των δεξαμενών τους με νερό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιβραδυντικό υγρό.
Μια σχετικά άγνωστη πτυχή του επιχειρησιακού έργου του αεροσκάφους είναι η έρευνα και η διάσωση. Μπορεί να προσθαλασσωθεί και να περισυλλέξει ναυαγούς με τη βοήθεια λέμβου που μεταφέρεται στην άτρακτο.

Canadair CL-415

cl-415
To CL-415 είναι ο διάδοχος του ομώνυμου CL-215. Η κύρια αποστολή του είναι η αεροπυρόσβεση αλλά χρησιμοποιείται και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης. Είναι αισθητά αναβαθμισμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του.
Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του αεροσκάφους είναι ότι έχει τη δυνατότητα λήψης 5.455 λίτρων νερού σε 12 δευτερόλεπτα. Τα CL-415 βρίσκονται στην 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη, στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης «Πρωτέας».

PZL (Mielec) M-18B «Dromader»

pzl
Αποκτήθηκαν τη διετία 1983-84.  Από τότε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ με αποστολή αεροψεκασμούς και πυρόσβεση. Σήμερα ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους αεροψεκασμούς για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος.
Ως πυροβεστικό το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2.500 λίτρων υγρού φορτίου.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ

CH-47D CHINOOK

chinook
Διαθέτουν ειδικούς πλαστικούς κάδους χωρητικότητας 7.600 λίτρων, οι οποίοι αναρτώνται από το ελικόπτερο.
Οι πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού που χειρίζοντα τα ελικόπτερα αυτά, έχουν περάσει από ειδικά σχολεία για να μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

ΑS 332 L1 SUPER PUMA

Super Puma
Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυροσβεστικού κάδου με τη μέγιστη λήψη νερού να ανέρχεται στα 3.400 λίτρα, ανάλογα με τον όγκο των καυσίμων που έχει την ώρα της υδροληψίας.
Επιπλέον, το Super Puma έχει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από 15 έως 18 άτομα και το τριμελές πλήρωμά του.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

SIKORSKY-ERICKSON S-64 Skycrane

SIKORSKY-ERIKSON S-64
Διαθέτει ειδική δεξαμενή, ενσωματωμένη στη δομή του ελικοπτέρου, η οποία είναι χωρητικότητας 7.000 λίτρων νερού (ή επιβραδυντικού υγρού).
Η υδροληψία μπορεί να γίνει είτε με υπερπτήση με ταχύτητα 40 κόμβων (με σύστημα sea snorkel που βυθίζεται στο νερό γεμίζοντας τη δεξαμενή), είτε σε θέση αιώρησης (από ένα εύκαμπτο σωλήνα). Η πλήρωση της δεξαμενής και στις δύο περιπτώσεις διαρκεί 40 – 45 δευτερόλεπτα.

KAMOV Ka-32A1

KAMOV Ka-32A1
Μεταφέρει εξωτερικό ειδικό κάδο χωρητικότητας 5.000 λίτρων νερού.
Για την προστασία από καπνό, σκόνη, σωματίδια κλπ το ελικόπτερο διαθέτει  ειδικά φίλτρα στις εισαγωγές αέρα των κινητήρων, ενώ για το πλήρωμα υπάρχει ειδικός εξοπλισμός από δοχεία οξυγόνου και ειδικές προστατευτικές μάσκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ