Ενδεχόμενο οι γεωτρήσεις να ανασταλούν λόγω κορονοϊού λέει ο Τούρκος Yπουργός Ενέργειας

ΓΙΑΒΟΥΖ

Το ενδεχόμενο οι γεωτρήσεις να ανασταλούν μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που κλυδωνίζεται λόγω κορονοϊού, άφησε ανοιχτό ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TVnet.

O Φατίχ Ντονμέζ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κρίση με το χαμηλό κόστος του πετρελαίου παγκοσμίως επηρεάσει τα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι κάποιες γεωτρήσεις, που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ανασταλούν, δεδομένης της κατάστασης με το πετρέλαιο.

Βέβαια, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι το κόστος για την ακύρωση των εν εξελίξει γεωτρήσεων θα ήταν τεράστιο, οπότε θα συνεχιστούν.

«Το να αναστείλουμε κάποια πρότζεκτ έχει επίσης κόστος. Κάποια –πιθανότατα- θα συνεχίσουν. Στις συνομιλίες μας με τα Τουρκικά Πετρέλαια είπαμε να συνεχιστούν χωρίς περιορισμό ή αναστολή δραστηριοτήτων. Όταν –πρώτα ο Αλλάχ- ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, θα φτάσουμε στα παλιά επίπεδα κατανάλωσης. Και οι ανάγκες θα είναι ακόμη περισσότερες από παλαιότερα. Ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια τα Τουρκικά Πετρέλαια έχουν επιταχύνει τις έρευνες στις θάλασσες. Αυξήσαμε επίσης τις δυνατότητές μας. Γνωρίζετε, δεν είχαμε ούτε ένα πλοίο για γεώτρηση και τώρα έχουμε τρία. Αγοράσαμε και δύο ερευνητικά», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις κινήσεις και τις επόμενες δραστηριότητες των τουρκικών γεωτρύπανων αυτή την περίοδο.

Το πρώτο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, ο Πορθητής/Φατίχ, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και τον Ιούλιο θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα. Αντίθετα, το Γιαβούζ βρίσκεται στην ανατ. Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου, και συγκεκριμένα στο επονομαζόμενο θαλασσο-τεμάχιο «Σελτσούκος-1» (Selçuklu-1), το οποίο ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ (τεμάχιο 6).

«Όταν ολοκληρώθηκε η προηγούμενη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, το αποσύραμε στη θάλασσα του Μαρμαρά. Στόχος είναι να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας γεώτρηση με το δικό μας γεωτρύπανο στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο.

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται ήδη στα δυτικά του νησιού και συνεχίζει το έργο του στην τοποθεσία Σελτσούκος-1 (Selcuklu-1)», αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός.

 

 

 

 

Πηγή:ethnos.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ