Ενώσεις Στρατιωτικών: Η ΠΟΕΣ λειτουργεί παράνομα; Τι συμβαίνει;

Παράνομα φαίνεται να λειτουργεί εδώ και μερικές ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ΠΟΕΣ, καθώς δεν έχει εναρμονιστεί με τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, αν και είχε την προθεσμία να το πράξει.

Όπως έχει επισημάνει το ArmyNow.Net σε άλλα αποκαλυπτικά δημοσιεύματά του, ένα περίεργο “παιχνίδι” παίζεται με τις Ενώσεις Στρατιωτικών σε όλη τη χώρα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού του σχεδίου, το οποίο εκτιμάται ότι κατευθύνεται από σκοτεινά κέντρα με απώτερο σκοπό τον έλεγχο των στρατιωτικών, είναι αυτό της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΑ).

Πρόκειται σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών της ΠΟΕΣ για την πιο μεγάλη Ένωση στρατιωτικών στην Ελλάδα, η οποία είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΕΣ.

 

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Το περασμένο καλοκαίρι πέρασε μια τροπολογία στο νόμο 4407/16 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αναγνωρίστηκε στους στρατιωτικούς το δικαίωμα του συνδικαλισμού.

Οι υπάρχουσες Ενώσεις των Στρατιωτικών θα έπρεπε να προσαρμοστούν στο νέο νόμο και στη συνέχεια να συγκροτήσουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ΠΟΕΣ. Παράλληλα δίνεται το δικαίωμα να συγκροτηθούν και Ενώσεις στρατιωτικών σε διάφορες Περιφέρειες ή περιφερειακές Ενότητες (εφόσον δεν προυπήρχαν ήδη Ενώσεις στις Περιφερειες)και κάθε στρατιωτικός θα έχει το δικαίωμα να είναι μέλος σε μια από αυτές ανάλογα με τον πού βρίσκεται η εργασία του.

 

Στρατιωτικοί προερχόμενοι από την Πολεμική Αεροπορία που θέλησαν να εγγραφούν στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, δεν έγιναν δεκτοί από το διοικητικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να εγγραφούν με απόφαση του δικαστηρίου.

 

Ωστόσο επειδή η ΕΣΠΕΑ είναι μια από τις ιδρυτικές Ενώσεις της ΠΟΕΣ, (οι άλλες είναι Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας , Θράκης και Στερεάς Ελλάδας) αυτό δεν άρεσε σε όσους την είχαν υπό τον έλεγχό τους. Και αυτό φάνηκε καθώς, με την προσωρινή κιόλας απόφαση του δικαστηρίου, έσπευσαν να απαξιώσουν την ΕΣΠΕΑ και να ιδρύσουν παράλληλα πέντε νέες Ενώσεις μέσα στην Αττική.

 

Το αποκορύφωμα της τακτικής ήταν η πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση της ΕΣΠΕΑ στην Σαλαμίνα (!), την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μετά την την αναβολή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) της Ε.Σ.ΠΕ.Α στις  16/10/2016.

Στην δεύτερη αυτή Γενική συνέλευση στην οποία δεν πήγε κανένας από το διοικητικό Συμβούλιο, πλην των κυρίων Τσουκαράκη, Μαστρογιαννάκη και Τσάκαλου.

 

Αντίθετα τα νέα μέλη ήταν άπαντα παρόντα!

Το σημαντικό όμως σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση, ήταν ότι θα γινόταν μέσα στο όριο που δίνει ο νόμος για να αναγνωριστούν οι Ενώσεις των Στρατιωτικών και να συγκροτηθεί η νέα ΠΟΕΣ.

Όπως ήταν φυσικό η Γενική Συνέλευση  πήρε μια ακόμα αναβολή για τις 5 Φεβρουαρίου 2017 επίσης στην Σαλαμίνα!

Σε αυτή την Γενική Συνέλευση, η λήψη των αποφάσεων γινόταν από τα παρόντα μέλη, όσα κι αν ήταν αυτά.

Παρόντες  ήταν  66 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ε.Σ.ΠΕ.Α. (κατά δήλωση του ποροέδρου της Ε.Σ.ΠΕ.Α.) Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.ΠΕ.Α. παρόντες ήταν ο Πρόεδρος κ. Μαστρογιαννάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Τσουκαράκης και το μέλος κ. Κατσανεβάκης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβε το λόγο και δήλωσε ότι υπάρχει απαρτία καθόσον η παρούσα Γενική Συνέλευση είναι επαναληπτική και βρίσκεται σε απαρτία με οποιοδήποτε αριθμό παρόντων μελών, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 του Καταστατικού.

Σύμφωνα με το πρακτικό που συντάχθηκε και υπογράφεται από τα παρόντα μέλη,  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έλαβε το λόγο και δήλωσε ότι υπάρχει απαρτία καθόσον η παρούσα Γενική Συνέλευση είναι επαναληπτική και βρίσκεται σε απαρτία με οποιοδήποτε αριθμό παρόντων μελών, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 του Καταστατικού.

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. υποβλήθηκε η δήλωση – ένσταση που επισυνάπτεται στο παρόν, με την οποία οι υπογράφοντες ζητούσαν να μην συμμετάσχουν στη Συνέλευση μέλη του Σωματείου τα οποία είναι συγχρόνως και μέλη νεοσύστατων συνδικαλιστικών Ενώσεων Στρατιωτικών των διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δήλωσε ότι δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα την δήλωση αυτή αλλά ότι χρειάζεται τη νομική συνδρομή του νομικού συμβούλου της Ένωσης και για το λόγο αυτό πρότεινε την εκ νέου αναβολή της Γ.Σ.  

Η πλειοψηφία των παριστάμενων μελών ζήτησε τη συνέχιση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, καθόσον υπάρχει σε κάθε περίπτωση απαρτία και η ένσταση δεν θεωρούσε οτι αποτελεί λόγο αναβολής της Γ.Σ. με τη συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη. Κατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., τα μέλη του Δ.Σ. και 18 ακόμη μέλη δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την επιθυμία της πλειοψηφίας των παρισταμένων να συνεχιστεί η Γ.Σ. και αποχώρησαν χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή πρόταση προς το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης.

 

Η Γενική συνέλευση καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό και αποφάσισε ομόφωνα ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα η τροποποίηση του Καταστατικού και η εναρμόνισή του με το Ν.4407/2016. Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσει η Ε.Σ.ΠΕ.Α. σε προσβολή των πέντε νέων Ενοτήτων που ορισμένοι δημιούργησαν ουσιαστικά υπόγεια, προκειμένου να καταργήσουν την Ενωση της Αττικής.

 

“Μεταξύ των σκέψεων που έκανε το δικαστήριο στην απόφαση αναφορικά με τους στρατιωτικούς που ήταν να εγγραφούν ως μέλη στην ΕΣΠΕΑ, ήταν ότι εάν παρέλθει η προθεσμία των έξι μηνών, το σωματείο χάνει το δικαίωμα να μετατραπεί σε συνδικαλιστικό. Αυτή η σκέψη προφανώς αφορά όλα τα υφιστάμενα σωματεία και την ΠΟΕΣ”, λέει ο δικηγόρος Αλκιβιάδης Ευαγγελάτος.

 

Η δικαστική αυτή διατύπωση, προφανώς βασίζεται στην παράγραφο 14 του άρθρου 50 στο νόμο 4407/2016 η οποία ορίζει ότι : “Τα πρωτοβάθμια σωματεία και το σωματείο με την επωνυμία: «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών», που έχουν ήδη συσταθεί, οφείλουν να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις ρυθμίσεις των παραπάνω διατάξεων και να ζητήσουν την έγκριση αυτών από τα αρμόδια δικαστήρια μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Μόνο τα νομικά πρόσωπα, που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί επιτρέπεται να συστήσουν:

α. Σε κάθε Περιφέρεια (Ο.Τ.Α) ή Περιφερειακή Ενότητα του Ν. 3852/2010 (Α΄87), όπως  ισχύει κάθε φορά, μια πρωτοβάθμια Περιφερειακή Ένωση εν ενεργεία Στρατιωτικών, με την επωνυμία: «Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας ….», στην οποία

δύνανται να εγγραφούν οι υπηρετούντες στις Μονάδες, που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας αυτής

 

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι σήμερα (εάν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση) η λειτουργία της ΠΟΕΣ είναι παράνομη, καθώς δεν έχει εναρμονιστεί με το νέο νόμο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ένα εκ των ιδρυτικών της μελών, την Ένωση της Αττικής.

Το γεγονός ότι τα στελέχη της ΠΟΕΣ πρωτοστάτησαν το τελευταίο διάστημα στην ίδρυση δεκάδων Ενώσεων σε διάφορες πόλεις, όπως για παράδειγμα αυτές οι Ενώσεις στην Αττική δείχνει ότι υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο.

Από την άλλη, οι Ενώσεις Στρατιωτικών που φρόντισαν ήδη να συμμορφωθούν στο νέο νόμο, αποκτούν πλέον το δικαίωμα να κινηθούν δικαστικά εναντίον των νέων οργανώσεων,

Το σκηνικό “μυρίζει μπαρούτι” και είναι προφανές ότι ο νόμος για την αναγνώριση του στρατιωτικού συνδικαλισμού, ο οποίος ήρθε ως τροπολογία στη Βουλή και δεν πέρασε μέσα από διαβούλευση, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι νομοθετήθηκε για να ικανοποιήσει προσωπικές και πολιτικές φιλοδοξίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ