Εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

H Κυπριακή ΑΟΖ είναι για ακόμα μία φορά το πεδίο των εντάσεων που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία. Την ώρα που ξεκινούν οι έρευνες.

 

 

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ώρα που η ExxonMobil ξεκινά έρευνες, η Τουρκία σε μια πρωτοφανή επίδειξη προκλητικότητας, δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Άγκυρα δέσμευσε μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου με παράνομη Navtex, περιοχή, η οποία ξεκινά από τα παράλια της Τουρκίας και καλύπτει ουσιαστικά εξ ολοκλήρου ή μέρος των τεμαχίων και των 13 τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα επισπεύδει την μετακίνηση στη Μεσόγειο του υπερσύγχρονου γεωτρύπανου DeepSea Metro 2, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή εντός του 2018.

Το γεωτρύπανο, που βρίσκεται στη Νορβηγία αναμένεται στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ στις αρχές του έτους.

Στο μεταξύ αίτηση για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες ειδικές έρευνες στους δύο στόχους του τεμαχίου «10» της κυπριακής ΑΟΖ κατέθεσε η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, με στόχο να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες.

Εξάλλου, σε δυο εβδομάδες είναι προγραμματισμένες έρευνες στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από την εταιρεία ΕΝΙ, και, ήδη, το γεωτρύπανο SAIPEM 12,000 βρίσκεται καθ’ οδόν για Κύπρο.

Πηγή: sigmalive.com

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ