Ο ήρωας Επισμηναγός Νικόλαος Νέζης τιμήθηκε στην Μάνδρα

Ο ήρωας επισμηναγός Νικόλαος Νέζης πέταξε μακριά από αυτό τον κόσμο με το F-4. Οι συγγενείς και οι φίλοι του δεν τον ξέχασαν

Στην μνήμη του πεσόντα Επισμηναγού Νικολάου Νέζη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 στις 11 το πρωί. Σε μια τελετή σεμνή αλλά παράλληλα με κάθε επισημότητα και με βαθιά συγκίνηση πολίτες του Δήμου αλλά και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων συναντήθηκαν στην πλατεία Ζερβονικόλα προκειμένου να αποδώσουν τιμή στον ήρωα Επισμηναγό.

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Δημάρχου, Γιάννας Κριεκούκη και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η καθιέρωση της τιμητικής εκδήλωσης, η οποία στο εξής θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από την μητέρα, κ. Νέζη Ξανθή και τα αδέλφια του Νίκου Νέζη, κ.κ. Παναγιώτης και Ελένη Νέζη πολλοί συγγενείς και φίλοι του Επισμηναγού ένστολοι και μη.

 

Τι έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής για το ατύχημα

Σε πτήση χωρίς επιστροφή εξελίχθηκε μια πτήση ρουτίνας ενός μαχητικού αεροσκάφους τύπου «F-4» («Φάντομ») από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας με κατεύθυνση το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου, όπου θα αναλαμβάνει 48ωρη αποστολή επιφυλακής στο Αιγαίο, παρασύροντας μαζί του το διμελές πλήρωμά του. Αγνοούμενοι είναι ο κυβερνήτης του μαχητικού σμηναγός Ευστράτιος Γκόλιας, 31 ετών και ο συγκυβερνήτης υποσμηναγός Νικόλαος Νέζης, 30 ετών.

Το μοιραίο αεροσκάφος πετούσε σε ζεύγος μαζί με ένα ακόμα του ίδιου τύπου και αυτό ήταν το δεύτερο. Στις 9.30 το πρωί απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και πετώντας σε χαμηλό ύψος, κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Δύο λεπτά μετά την απογείωση το σύστημα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας «Παλλάς» εντόπισε τα δύο μαχητικά να πετάνε σε ύψος περίπου 100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα στον Κορινθιακό κόλπο με κατεύθυνση την απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας.

Για την αναζήτηση του αεροσκάφους ξεκίνησε αμέσως μετά την εξαφάνιση του ίχνους του μια τεράστια επιχείρηση με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της Αεροπορίας και του Ναυτικού, μεταγωγικών «C-130» αλλά και χερσαίων δυνάμεων, κυρίως δυνάμεις πεζοναυτών στην περιοχή του Παρνασσού. Η έρευνα θα συνεχιστεί με το πρώτο φως της ημέρες σήμερα. Ο εντοπισμός ενός μαχητικού αεροσκάφους σε μια χιονισμένη περιοχή, λόγω και του μικρού του μεγέθους, θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση. Τελικά το αεροσκάφος εντοπίστηκε στο όρος Ξηροβούνι Βοιωτίας.

 

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Επισμηναγός Νέζης γεννήθηκε στη Μάνδρα Αττικής το 1970.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1990 (66η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1994 με το βαθμό του ανθυποσμη­ναγού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 339 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F-4Ε του οποί­ου ήταν συγκυβερνήτης, με κυβερνήτη τον Σμηναγό Γκόλια Ευστράτιο, κατέπεσε και συνετρίβη στο όρος Ξηροβούνι Βοιωτίας, στις 17 Ιανουαρίου 2000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ