Επιχειρησιακή Τέχνη του Πολέμου (Operational Art) : Πολύτιμα συμπεράσματα

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης

 

Η μαζική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προσφέρεται για πολύτιμα συμπεράσματα σ οτι αφορά την Επιχειρησιακή Τέχνη του Πολέμου ήτοι το Operational Art.

Ισχυρές οχυρωματικές θέσεις που πιέζονται διαρκώς με νέες δυνάμεις και δεν έχουν περιθώριο ανεφοδιασμού είναι θέμα χρόνου να καμφθούν.

Το περίφημο προγεφύρωμα είναι εξόχως σημαντικό.

Ως εκ τούτου, η Μαριούπολη είναι θέμα ημερών να πέσει.Είναι αποκλεισμένη από παντού και όταν συμβεί αυτό σε συνδυασμό με  Νικολάγιεφ και Οδησσό όλος ο Νότος θα περάσει σε ρωσικά χέρια.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και η παράμετρος της αναγνώρισης του πεδίου υπό καθεστώς κορεσμού.

Στον πόλεμο σε αστικό ιστό η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει στον επιτιθέμενο τη χρήση μη επανδρωμένων για αναγνώριση του πεδίου.

Οι Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ευρέως drones στις μονάδες εφόδου και δη στους Αλεξιπτωτιστές.

Απ’ οτι φαίνεται όμως οι Ουκρανοί είναι εφοδιασμένοι με anti drone συστήματα και το τακτικό πλεονέκτημα των Ρώσων εξανεμίζεται.

Υπάρχει σαφής έμμεση εμπλοκή Βρετανών και Αμερικανών οι οποίοι συνδράμουν την ουκρανική άμυνα.

Ο Ρώσος υποστράτηγος των αλεξιπτωτιστών που σκοτώθηκε από βολή ελεύθερου σκοπευτή στα 1500 μέτρα ήταν παρασημοφορημένος στη Συρία.Εικάζεται απ τη ρωσική πλευρά οτι ο σκοπευτής δεν ήταν Ουκρανός αλλά μέλος της SAS.

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να μειώσουν την  ενεργή έμμεση δυτική εμπλοκή θέτοντας σε συναγερμό τη διοίκηση αεροδιαστημικών συστημάτων και στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Κίνηση που φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση στη Δύση εξ ου και η απόγνωση Ζελένσκι.

Η Ευρώπη επιθυμεί κατάπαυση του πυρός όσον το δυνατόν πιο άμεσα  με τον Μακρόν να προσπαθεί να βρει έναν πιο συμβιβαστικό δρόμο προσπαθώντας να φέρει πρόταση στο ΣΑ του ΟΗΕ επ’ αυτού.

Τορπιλίστηκε όμως καθώς η αμερικανική πλευρά επέμεινε στην κατάδειξη της Ρωσίας ως αποκλειστικού υπευθύνου και δεν κατετέθη καν η πρόταση.(Δεν σημαίνει οτι δεν θα επανέλθει).

Η παρτίδα σκάκι έχει ήδη ξεκινήσει. “Ο χορός με την Αρκούδα” θα τελειώσει όποτε επιθυμεί η Δύση μεν, η Αρκούδα βραχυπρόθεσμα δίνει το τέμπο δε.

Ένας εκ των κορυφαίων θεωρητικών του Πολέμου, Ο Eλβετός  Βαρώνος Antoine Henri de Jomini, υπερτόνισε την αξία του επιχειρησιακού σχεδιασμού εν καιρώ ειρήνης σε σχέση με τη μελλοντική ευόδωση  στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ας μη συνεχίσουμε να αγνοούμε το ποδοβολητό των Αλόγων της Ιστορίας. Πρωτίστως πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα. Δεν αρκούν μόνο οι εξοπλισμοί.


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ