ΕΠΟΠ: Οι ΟΒΑ έρχονται οι Επαγγελματίες Οπλίτες φεύγουν

Πόσοι ΕΠΟΠ θα μείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις; Οι ΟΒΑ δεν είναι σίγουρα η λύση στην αντικατάσταση τους. Η λύση είναι να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ούτε η ύφεση ρεκόρ, ούτε η καλπάζουσα ανεργία, ούτε η διαπραγμάτευση που μάλλον δεν θα κλείσει ποτέ, δείχνουν να τους τρομάζουν, ούτε και τα αρκετά αν όχι πολλά χρόνια που πρόσφεραν είναι ικανά να τους σταματήσουν.

Ο λόγος για περίπου, ως τα τώρα, 70-80 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που παρότι επένδυσαν 7 χρόνια απο την ζωή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις αντίθετα απο ότι θα περίμενε κανείς δήλωσαν πως επιθυμούν να βγάλουν το χακί και να αφήσουν πίσω τους την στρατιωτική ζωή.

Η απόφαση τους πως δεν επιθυμούν την μονιμοποίηση τους σίγουρα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία αλλά φυσικά και την ηγεσία του Στρατού.

Την πολιτική ηγεσία γιατί αυτή κρατάει το πορτοφόλι, (παρότι όλοι οι υπουργοί αρέσκονται να δείχνουν μόνιμα μόνο τον Ε. Τσακαλώτο στα δύσκολα), και αυτή ανάβει το πράσινο φως για τους εκάστοτε σχεδιασμούς. Και χωρίς λεφτά είναι δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό.

Την στρατιωτική ηγεσία γιατί πρέπει να μπεί εκ νέου στο τραπέζι ένας σχεδιασμός με μέλλον και βάθος που να υπηρετεί και τα συμφέροντα του οργανισμού αλλά και να προσφέρει κίνητρα στο ανθρώπινο δυναμικό. Όλων των κατηγοριών.

Ένας ΕΠΟΠ, ένας υπαξιωματικός ή αξιωματικός μπορεί να φύγει για άπειρους λόγους.

Δέκα μπορεί να αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά», όταν όμως ήδη σήμερα είναι γνωστό πως τουλάχιστον 70 – 80 άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν, με τις γνωστές σε όλους μας συνθήκες στην ελληνική οικονομία, θα έπρεπε να βαρέσει όχι καμπανάκι αλλά καμπαναρίο ολόκληρο.

Και το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ερευνήσει ο οργανισμός αν έκανε όλα όσα μπορούσε για τους ΕΠ.ΟΠ.

Και μετά να αναλύσει και αν κέρδισε όσα μπορούσε απο τους ΕΠ.ΟΠ.

Γιατί όταν έναν οργανισμό τον απορρίπτουν πολλοί η ένδειξη είναι πως υπάρχει πρόβλημα.

Ακόμα-ακόμα και αν αυτός ο αριθμός στο σύνολο των ΕΠ.ΟΠ. που συμπλήρωσαν 7 χρόνια υπηρεσίας είναι σταγόνα στον ωκεανό, όπως λένε κάποιοι, είναι ένας «πυρετός» που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Είναι σύμπτωμα, που μπορεί να δείχνει οτι οι 70-80 που ίσως έχουν μια άλλη ευκαιρία στην ζωή τους τα βροντάνε κάτω και φεύγουν και αφήνει βάσιμα να δημιουργηθεί στον καθένα η υποψία πως υπο άλλες συνθήκες  συνολικά θα ήταν 300 ή 400 ή 500 όσοι θα γύρναγαν την πλάτη στον οργανισμό που λέγεται Ε.Σ.

Χρειάζεται να αναληφθεί δράση

Και φυσικά η «λύση», ειδικά για να αντικαταστήσεις ανθρώπους που είχαν 7 χρόνια εμπειρίας, δεν θα έρθει με τους ΟΒΑ. Δεν θα μπορούσε να έρθει ακόμα και αν οι ΟΒΑ ερχόντουσαν στην θέση ανθρώπων με 1 χρόνο εμπειρίας.

Οι ΟΒΑ πρακτικά δεν θα αντικαταστήσουν κανένα και δεν θα ελευθερώσουν κανέναν απο οποιαδήποτε καθήκοντα για να αξιοποιηθεί αλλού.

Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης τους εκτός και αν όλα γίνονται ώστε με έκαστη πρόσληψη κάθε ΟΒΑ παίρνει ενα τυφέκιο και φύλλο πορείας για να κατοικήσει επι διετία σε κάποια σκοπιά.

Πλην όμως πρόσφατα απο επίσημα χείλη είχε ειπωθεί πως η στελέχωση των μονάδων είναι σε υψηλότατα ποσοστά…

Οι συμβασιούχοι του στρατού που όλοι μας υποψιαζόμαστε πως τελικά κάποια στιγμή θα  μονιμοποιηθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο μοιάζουν να είναι όχι μια λύση για λίγο αλλά ένα πρόβλημα για πολύ.

Γιατί σύντομα θα δημιουργηθεί μια νέα «τάξη» ανθρώπων, μέσα στον στρατό ο οποίος απο την άλλη δεν θα ξέρει στην πραγματικότητα για πόσο θα τους έχει, άρα ούτε πόσο αξίζει να επενδύσει πάνω τους. Δεν θα είναι σαφές με ποια προοπτική κατατάσσονται ούτε και στους ίδιους πιθανότατα.

Οι ίδιοι ακόμα και αν εισέλθουν έχοντας την επιθυμία να προσφέρουν τα πάντα, να ενταχθούν απόλυτα στον οργανισμό του Στρατού απλά θα διαπιστώσουν κάποια στιγμή πως είναι μια πρόσληψη χωρίς στόχο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταθέσεις στρατιωτικών: Χωρίζουν την Ελλάδα σε βόρειους και νότιους !


 

Και αυτό αν υποθέσουμε πως έχουν λυθεί ερωτήματα όπως: Μπαίνουν γιατι επιθυμούν απλά να κάνουν ένα κομπόδεμα; Γιατι επιθυμούν να μείνουν για πάντα;

Συμπερασματικά, αργά η γρήγορα και αυτοί στην πλειοψηφία τους θα θέλουν απλά να φύγουν ή ακόμα χειρότερα θα ανακαλύψουν οτι μένουν και θα μένουν για τους λάθος λόγους.

Και δεν θα φεύγουν μόνο όσοι και για όσο δεν μπορούν.

Ο μοναδικός οργανισμός όμως που απαρτίζεται απο έγκλειστους είναι η φυλακή, και η φυλακή δεν είναι παράδειγμα για να λειτουργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ