Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους δικαιωματικά μετά την Άλωση!

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις αναφορικά με την Αγιά Σοφιά, επιδόθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την διάρκεια εγκαινίων νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, όπου την Παρασκευή έγιναν προσευχές με αφορμή την επέτειο για την Άλωση της Πόλης.

«O Mωάμεθ Β’ όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν» επεσήμανε αρχικά ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε στη συνέχεια πως: «η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους, δικαιωματικά μετά την άλωση της Πόλης».​

«Δεν έχουμε τζαμί στην Αθήνα»

Έπειτα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε και στην αντεπίθεση, λέγοντας πως οι Τούρκοι «δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν ανταποκρινόμενα στις ανάγκες».

«Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τζαμί στην Αθήνα. Όλα τους καταστράφηκαν. Όμως δεν κάναμε κάτι τέτοιο την Κωνσταντινούπολη», σημείωσε ο πρόεδρος τη Τουρκίας και συμπλήρωσε πως «μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το διάβασμα στίχων από το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής (29/05), χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τους εορτασμούς που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επέτειο των 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τόνισε το ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε: «Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», κατέληξε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Άγκυρα: Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας», γράφει το υπουργείο.

Στη συνέχεια, κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να «σωπάσει» το κάλεσμα για προσευχή στη δυτική Θράκη με την δικαιολογία της COVID-19.

«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», προσθέτει.

Τέλος, κατηγορεί την Ελλάδα για «ιστορικά κόμπλεξ» ενώ σημειώνει πως η Αγία Σοφία παραμένει σημαντική για την Τουρκία

«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: sputnik

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ