Ο Ερντογάν επισημοποιεί το διαχρονικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» 

 

Πριν από 5 χρόνια (30 Σεπ 2016) κτυπούσα από τους πρώτους το καμπανάκι αφύπνησης:

Δηλώσεις Erdogan. Ας «ξυπνήσουμε» επιτέλους!

ΕΓΡΑΦΑ: ….Αρέσει δεν αρέσει, κλείνουμε τα μάτια ή όχι, η Τουρκία από την επομένη κιόλας της Συνθήκης της Λωζάνης (Ιούλιος 1923) άρχισε να εφαρμόζει ένα κεκαλυμμένο μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για μία de facto, και γιατί όχι κάποτε de jure, αναθεώρησή της, όπως είχε επισημανθεί πρόσφατα από εμάς στο liberal.gr με σχετικό άρθρο την 22 Φεβρουαρίου.

Παραθέσαμε μάλιστα δύο αποκαλυπτικά αποσπάσματα από το βιβλίο του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu (για πολλά χρόνια Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Erdogan), «Το Στρατηγικό Βάθος» που υποδηλώνουν εμφατικά τον διαχρονικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος, είτε αυτή είναι κεμαλική, είτε νέο-οθωμανική:

«Κανένα από τα σύνορα της Τουρκίας δεν είναι φυσιολογικό και σχεδόν όλα είναι πλασματικά. Βέβαια πρέπει να τα σεβόμαστε ως κράτη έθνη, ωστόσο ταυτόχρονα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και οι φυσικές συνέχειες».

«H συγκέντρωση των νησιών του Αιγαίου στα χέρια της Ελλάδος δημιουργεί το πιο σημαντικό αρνητικό στοιχείο στην πολιτική της Τουρκίας για τον εγγύς θαλάσσιο χώρο της. Η βασική πηγή του προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αθεράπευτη αντίφαση μεταξύ του παρόντος καθεστώτος και της σημερινής γεωπολιτικής πραγματικότητας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος χθες δεν έκανε τίποτε άλλο παρά με το μονίμως «θυμωμένο» του ύφος, σε μία κλασική ενέργεια Δημόσιας Διπλωματίας (Public Diplomacy), απευθυνόμενος πρωτίστως σε κυβερνήσεις, στον διεθνή παράγοντα και στην κοινή γνώμη, να επισημοποιήσει πλέον με δυνατή φωνή τα παραπάνω, όταν μέχρι τώρα οι Τούρκοι αξιωματούχοι απλά τα… «σιγοψιθύριζαν»! Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο, προσπάθησε να απομυθοποιήσει ιστορικά την αποτελεσματικότητα των κεμαλιστών.

Κρίνεται σκόπιμο να υπογραμμιστεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις Erdogan, οι οποίες ήταν πολύ καλά μελετημένες και δομημένες και ουδόλως αποτελούν παραλήρημα –όπως ατυχώς, κατά τη γνώμη μου, από κάποιους χαρακτηρίστηκαν–, ήλθαν μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Έλληνα πρωθυπουργό και μάλιστα με την ιδιαίτερη σημειολογία, λόγω της γνωστής απουσίας της ελληνικής σημαίας…..

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ


 

 

*Ανάρτηση στο facebook

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ