Έρχεται επιτέλους επίσημη Μονάδα Ιππικού!

Μια αποκλειστική είδηση που σίγουρα θα προκαλέσει εντύπωση, μεταφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Νικόλαος Λαδιανός.

ΝΙΚΟΣ ΛΑΔΙΑΝΟΣ

Οι επίσημοι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου πέρασαν.

Διάθεση για κάτι διαφορετικό, ίσως και «μεγαλειώδες» – πάντα με την έννοια του μέτρου – μπορεί να υπήρχε.

Σίγουρα, επίσης, ήταν διάφοροι οι παράγοντες, που αναμείχθηκαν με τον κεντρικό εορτασμό στην Αθήνα, την 24η και 25η Μαρτίου. Υπό τη σκιά, βεβαίως, της πανδημίας.

Ίσως να διασταυρώθηκαν και οι ρόλοι ή οι αρμοδιότητες κάποιων.

Μπορεί,  λοιπόν, οι εντυπώσεις, που άφησε ο κεντρικός εορτασμός, να είναι γενικά θετικές. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό, ότι δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Και σίγουρα, όσο καλή πίστη ή διάθεση και αν έχουν, ακόμη και οι πιο αντικειμενικοί κριτές, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν μεγαλειώδες!

Ένα θέμα, π.χ. για το οποίο είχαν καλλιεργηθεί υπέρμετρες προσδοκίες, ήταν η παρουσία Έφιππων Τμημάτων.

Η αλήθεια είναι, πέραν των ευχολογίων και των αλληλοσυγχαρητηρίων, ότι η διέλευση των λιγοστών έφιππων, μόνο εντυπωσιακή δεν ήταν…

Όση όρεξη, όση φιλοτιμία, όσο πατριωτισμό, όσο μεράκι κι αν έχουν κάποιοι ιδιώτες, κάποιοι σύλλογοι, που διατηρούν τις παραδόσεις και συμμετέχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις, δεν είναι δυνατό να καλύψουν την απουσία ενός συντεταγμένου τμήματος, μιας συντεταγμένης στρατιωτικής μονάδας.

Δυστυχώς, στην χώρα μας, εξαιτίας διαφόρων αγκυλώσεων, διαφόρων ιδεοληψιών, ή , απλώς, εξαιτίας της γνωστής, εθνικής ραθυμίας και αδιαφορίας, ο τομέας της εθιμοτυπίας και των προβεβλημένων στρατιωτικών τμημάτων έπεσε σε ανυποληψία και μαρασμό στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ίσως, με μοναδικό τρόπο σε όλον τον Δυτικό κόσμο.

Να δούμε, όμως, πώς είχε αντιμετωπίσει η Ελληνική Πολιτεία τα απομεινάρια του ιστορικού  Ιππικού.  Όπως διαβάζουμε στον ΣΚ 900-23 και την ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ – ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ,  «το 1973 η  Ίλη Βασιλικής Φρουράς, αφού µετονοµάστηκε για µικρό χρονικό διάστηµα σε Ίλη Προεδρικής Φρουράς, κατόπιν διαλύθηκε, το δε προσωπικό, υλικό και οι ίπποι της µεταφέρθηκαν στο ΚΕΙΠΠ.»

Και στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’80, δόθηκε η χαριστική βολή. «Το 1983 αποφασίστηκε η διάλυση του ΚΕΙΠΠ, η οποία ολοκληρώθηκε το 1986, µε την παράδοση του υλικού και των εγκαταστάσεων του στο ΣΕΓΑΣ. Και από τη χρονιά αυτή και µετά δεν υπάρχει πλέον οποιοδήποτε έφιππο τµήµα.»

Για όσους δεν γνωρίζουν, το ΚΕΙΠΠ  ήταν το ιστορικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας  και στεγαζόταν στους πρώην στρατιωτικούς σταύλους, στο Γουδί. Φυσικά, και εκείνες οι εγκαταστάσεις γνώρισαν ανάλογη απαξίωση…

Ε, μετά πώς να έχουμε αξιώσεις να εντυπωσιάσουμε εκπροσώπους χωρών, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, στο κομμάτι τέτοιων εκδηλώσεων; Παίζουμε σε λάθος γήπεδο.

Προφανώς, αυτά, που είδαμε εμείς, τα είδαν και τα διαπίστωσαν και άλλοι. Οι αρμόδιοι. Έστω, με καθυστέρηση πολλών ετών.                                                                         Δηλαδή, ήταν τόσο δύσκολο να υπάρχει ένα μικρό, ελάχιστο τμήμα, ως διάδοχο κομμάτι του Όπλου του Ιππικού (προγόνου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων);;

Ένα τμήμα 20 εξειδικευμένων ιππέων και 30 εκπαιδευμένων ίππων;  Που να καλύπτει όλες τις απαραίτητες ανάγκες εθιμοτυπίας. Συμβολικής, μα και ουσιαστικής.

Αυτό το κενό φαίνεται πως αντιλήφθηκαν, έστω με καθυστέρηση, οι αρμόδιοι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ασφαλείς πληροφορίες μας, είναι θέμα ημερών να γίνουν οι πρώτες υπηρεσιακές διατυπώσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος Ουλαμός, με στόχο την κάλυψη αυτών ακριβώς των υποχρεώσεων. Με μεθοδικό, συντεταγμένο και –όσο το δυνατόν- αξιοπρεπή τρόπο.

Οι σχετικές ενέργειες φαίνεται πως ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται από επιτελείς του υπουργείου και του ΓΕΕΘΑ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ