Έτοιμο το τουρκικό αεροπλανοφόρο Αναντολού το 2020 λένε οι Ισπανοί κατασκευαστές

Σε υπηρεσιακή ετοιμότητα το 2020 το αεροπλανοφόρο που κατασκευάζει η Άγκυρα με την ισπανική εταιρεία Navantia αναφέρει ενημερωτικός ιστότοπος El Publico
 
 
 
Το τουρκικό αεροπλανοφόρο Αναντολού, που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2016 από την ισπανο-τουρκική κοινοπραξία, στην οποία μετέχει η Navantia, στα ναυπηγεία του Σεντέφ, στην Κωνσταντινούπολη, θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το ερχόμενο έτος και κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε υπηρεσιακή ετοιμότητα στα τέλη του 2020, αναφέρει ο ενημερωτικός ιστότοπος El Publico, επικαλούμενος τουρκικά μέσα.
Το Αναντολού σχεδιάσθηκε και κατασκευάζεται κατ’ εικόνα και ομοίωση του αντίστοιχου ισπανικού Χουάν Κάρλος Ι και των αυστραλιανών παραλλαγών του. Με βάση τη συμφωνία που είχε υπογράψει η ισπανική εταιρεία με τα τουρκικά ναυπηγεία, η Navantia μετέφερε όλη την απαραίτητη τεχνολογία και τα σχέδια στην Τουρκία, ενώ η ισπανική πλευρά θα παραδώσει επίσης ένα σύστημα ελέγχου της πλατφόρμας απογείωσης και πέντε γεννήτριες ντίζελ κατασκευασμένες από τη Fabrica de Motores.
Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε πολλά τουρκικά μέσα, η ναυπήγηση του Αναντολού βρίσκεται σε προχωρημένη φάση. Όταν θα τεθεί σε υπηρεσιακή ετοιμότητα, το Αναντολού θα αποτελέσει την ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Μάλιστα, η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει κι άλλο ένα αεροπλανοφόρο του ιδίου τύπου, όμως δεν έχει καθορισθεί ο ρόλος της Navantia στη ναυπήγησή του.
Ο ισπανικός ιστότοπος επισημαίνει ότι ούτε οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε οι επιθέσεις στην κουρδική μειονότητα στη Συρία, εμπόδισαν την ισπανική πλευρά να μεταφέρει τεχνογνωσία και να πωλεί όπλα στην Άγκυρα. Είναι δε, πολύ πιθανό, όπως σημειώνει ο El Publico, «η ποσότητα των όπλων να είναι πολύ ανώτερη από αυτήν που ανακοινώνεται, δεδομένου πως οι δύο χώρες προ πέντε ετών υπέγραψαν μυστικό σύμφωνο για την προστασία τους από τη δημοσίευση ειδήσεων που αφορούν την εθνική άμυνα».
Στο ίδιο σημείωμα σημειώνεται ότι μαζί με τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία αποτελεί τον κυριότερο πελάτη της Ισπανίας σε οπλικά συστήματα. Η Ισπανία αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο και τον τέταρτο στην Ευρώπη.
 
Πηγή: El Publico

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ