Ευρωπαϊκή άμυνα και ΝΑΤΟ: Συνεργασία ή ρήξη;

Η ευρωπαϊκή άμυνα, το μέλλον της και η σχέση της με το ΝΑΤΟ τίθενται προς συζήτηση μετά από νέες γερμανικές πρωτοβουλίες.

 

 

Νέες προσπάθειες να δημιουργηθεί μία ομάδα μικρο-στρατών υπό την ενοποιημένη διοίκηση της Bundeswehr, των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν ξαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ευρωπαϊκή άμυνα.

Σε ένα πρόγραμμα γνωστό ως «Αντίληψη Πλαίσιο των Κρατών» η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Τσεχία έχουν ενσωματώσει στρατιωτικούς σχηματισμούς επιπέδου ταξιαρχίας με τη Γερμανία.

Η ρουμανική 81η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία θα τεθεί υπό τη διοίκηση της γερμανικής Μεραρχίας Ταχείας Αντίδρασης (Division Schnelle Kräfte) ενώ η τσεχική 4η Ταξιαρχία Ταχείας Αναπτύξεως θα διατεθεί στη γερμανική 10η Τεθωρακισμένη Μεραρχία.

Ο ολλανδικός στρατός έχει ήδη ενσωματώσει μία ταξιαρχία στην παραπάνω Μεραρχία ενώ μία άλλη ταξιαρχία του έχει συνδυαστεί με τη γερμανική Ταξιαρχία Ταχείας Αναπτύξεως.

Αυτοί που προέβλεπαν ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα άναβε το πράσινο φως στη Γερμανία και στη Γαλλία για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες τους για ένα σύστημα ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση παρατηρούν τις παραπάνω εξελίξεις ως δικαίωση των φόβων τους.

Η Μεγάλη Βρετανία, από την πλευρά της, πάντα προτιμούσε το ΝΑΤΟ αλλά με την αποχώρηση της από την ΕΕ να έχει καθορισθεί για το 2019 μειώνονται τα εμπόδια για να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον δικό της στρατό.

Η Κομισιόν σε πρόσφατο έγγραφο της για την ευρωπαϊκή άμυνα και το μέλλον της δείχνει ότι η ενοποιημένη στρατιωτική δύναμη είναι η κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν οι χώρες της ΕΕ θα συγκεντρώσουν «οικονομικά και επιχειρησιακά μέσα για να αυξήσουν την αλληλοϋποστήριξη τους στην άμυνα». Ένα επόμενο έγγραφο αναφέρει ότι: «Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καθοδηγήσουν τις πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Οι γερμανικές προσπάθειες να ενσωματωθούν στρατιωτικές δυνάμεις από διαφορετικές χώρες-μέλη θεωρούνται ως παραδείγματα εφαρμογής της παραπάνω πολιτικής.

Σε ένα άρθρο της στο περιοδικό Foreign Policy η Σουηδή δημοσιογράφος Elisabeth Braw υποστηρίζει ότι αυτές οι δυνάμεις τελικά θα εξελιχθούν σε μία περισσότερο ικανή ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Εσθονίας Urmas Paet πιστεύει ότι αυτό δεν δημιουργεί σύγκρουση με τον ρόλο που έχει τώρα το ΝΑΤΟ.

Ο Paet πιστεύει ότι υπάρχει η πολιτική δυναμική για να επιτευχθεί πρόοδος στην ευρωπαϊκή άμυνα. «Πραγματικά πιστεύω ότι με την αμυντική συνεργασία και την αμυντική ένωση θα μπορέσουμε να ενεργούμε προληπτικά και να προλαβαίνουμε τις ανάγκες και τις εξελίξεις πριν αυτές εκδηλωθούν», είπε. «Είναι απολύτως κρίσιμο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνεργαστούν και να αποκομίσουν το μέγιστο αυτής της συνεργασίας».

«Μία ισχυρότερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία δεν θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του ενισχύονται από τον Γερμανό βουλευτή Roderich Kiesewetter, πρώην αξιωματικό και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, ο οποίος δήλωσε: «Ο σκοπός ενός Ευρωπαϊκού Στρατού δεν είναι να καταστήσει την ΕΕ εντελώς ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ. Αντίθετα οι ευρωπαϊκές προσπάθειες θα πρέπει να στοχεύουν σε μια περισσότερο φιλόδοξη κατανομή του αμυντικού βάρους μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Η Μεγάλη Βρετανία, σχεδόν μόνη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την επιρροή της για να μπλοκάρει όποιες κινήσεις γίνονταν προς ένα κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα.

Φοβάται ότι αργά αλλά σταθερά οι χώρες της ΕΕ, από την οποία σύντομα θα εξέλθει, οικοδομούν μία ενοποιημένη στρατιωτική δύναμη που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από το όνομα.

Ο εκπρόσωπος τύπου για θέματα άμυνας και ασφάλειας των Βρετανών Συντηρητικών, Geoffrey Van Orden, βλέπει απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και δηλώνει: «Οι προτάσεις της Κομισιόν δείχνουν για άλλη μία φορά ότι η ΕΕ συμπεριφέρεται εγωιστικά, υποκινούμενη από τις δικές της φιλοδοξίες παρά από τις ανάγκες της ασφάλειας της».

Πηγή: DefenseNews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ