Στον Έβρο δεν έχουμε πια ζωή………

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις – ανάρτηση στο facebook

 

Διάβασα μια ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου Εβρου για τη δημογραφική συρρίκνωση της περιοχής, που είναι γροθιά στο στομάχι . (Το Τρίγωνο περιλαμβάνει τα βορειότερα χωριά του Νομού.)

Μόλις πριν μερικές δεκαετίες η περιοχή έσφυζε από ζωή. Τώρα πια τα χωριά ερήμωσαν, οι νέοι έφυγαν προς αναζήτηση δουλειάς και καλύτερης τύχης, έμειναν κάποιοι ηλικιωμένοι να φυλάνε τα άδεια σπίτια και τα μνήματα.

Όμως, το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα ζοφερότερο. Η πραγματικότητα είναι ήδη σκληρή, αμείλικτη, σου μαυρίζει την ψυχή.

Στη σχολική χρονιά, μου μόλις άρχισε, από τα 15 χωριά του Τριγώνου,  γράφτηκαν ΜΟΝΟΝ 29 ΜΑΘΗΤΕΣ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης!

Επαναλαμβάνω 29 μαθητές από 15 χωριά….

Αυτό δεν λέγεται δημογραφική συρρίκνωση, αλλά ερήμωση

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “στο Νηπιαγωγείο Δικαίων υπήρξαν 8 νέες εγγραφές , στο Δημοτικό Σχολείο 8, στο Γυμνάσιο 9 και στο Λύκειο 4.”

Μάλιστα, η “φετινή χρονιά σημαδεύτηκε και από το κλείσιμο του παιδικού σταθμού Δικαίων, που ύστερα από πολλές δεκαετίες λειτουργίας έμεινε χωρίς μαθητές, μιας και δεν είχε ούτε μια νέα εγγραφή.”

Είναι προφανές ότι με τέτοιους αριθμούς όχι εκπαίδευση δεν υπάρχει, αλλά ούτε ζωή…

ΕΒΡΟΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση είναι διαχρονική και αφορά όλους όσους κυβέρνησαν τη χώρα. Δεκαετίες τώρα, έχω κουραστεί ν΄ ακούω ευχολόγια, κούφιες υποσχέσεις, αλλά από έργα μηδέν.

Για αυτό και, κάθε χρόνο, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ο μαρασμός του Έβρου δεν είναι είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνον την Θράκη, αφορά τη Ελλάδα στο σύνολό της. Γιατί ο Έβρος δεν είναι ένας απλός Νομός, είναι Φυλάκιο στην εσχατιά της Ελλάδος.

Όταν κλείνουν σχολεία, η ζωή τελειώνει…

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ