Έξαρση τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων;: Γιατί τώρα;

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις του Ερτογάν αλλά και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου θα έλεγε κανείς πως η Τουρκία αναζητά, κατά την πάγια πρακτική της, εξωτερική νομιμοποίηση για πολεμική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας.

Όμως με όλα όσα συμβαίνουν στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και αναφέρομαι στη στάση της δύσης (ευτυχώς) θα έλεγε επίσης κάποιος πως θα ήταν ανόητος να πιστεύει ο Ερτογάν πως θα πετύχει εξωτερική νομιμοποίηση σήμερα υπό αυτές τις συνθήκες.

Και τότε γιατί το κάνει;

Νομίζω πως όλα έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της Τουρκίας όπου τα ποσοστά αποδοχής του είναι στο χαμηλότερο εδώ και είκοσι χρόνια επίπεδο ενώ μεταξύ άλλων αμφισβητείται και για την εξωτερική του πολιτική.

Η Ελλάδα παρουσιάζεται αναβαθμισμένη στο διεθνές σύστημα, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο,  απέναντι σε μια Τουρκία που μέχρι χθες είχε όραμα παγκόσμιας δύναμης με χρονικό ορίζοντα το 2023.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα αναβαθμίζει σημαντικά την αμυντική της ισχύ με ένα μεγάλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα σε αέρα και θάλασσα την ώρα που η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 και δεν μπορεί ούτε τα F-16 να αναβαθμίσει.

Για να δικαιολογήσει αυτή την αποτυχία του ο Ερτογάν έρχεται και επινοεί έναν εχθρό που επιβουλεύεται τη Χώρα του κι αυτός είναι η Ελλάδα που εξοπλίζει τα νησιά.

Επίσης κινδυνεύει από τις πολλές αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (να κι ο άλλος μεγάλος εχθρός).

Στόχος του να συσπειρώσει τον Τουρκικό λαό γύρω του και να υποχρεώσει και όλα τα πολιτικά κόμματα να τον στηρίξουν απέναντι στην μεγάλη “απειλή” που η Τουρκία καλείται να διαχειριστεί.

Nα θυμίσω πως βασικό εργαλείο του λαϊκισμού είναι η συνωμοσιολογία. Ενώ σε περιόδους φτώχειας και εξαθλίωσης οι λαϊκιστές “ταΐζουν” τους λαούς με εθνικισμό.

Αυτή είναι η δική μου ανάγνωση χωρίς αυτό  να σημαίνει πως ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός και πως δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…

 


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ