Εξοπλιστικά προγράμματα: Η ιστορία διδάσκει ότι η ελευθερία δεν κοστολογείται

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Πολλοί μεταξύ των οποίων ο πρ. ΑΓΕΕΘΑ και Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης κατηγορούν την Κυβέρνηση για αχρείαστα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα…

Η αλήθεια είναι πως κι εγώ ήμουν στην αρχή προβληματισμένος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της Χώρας.

Αυτές τις μέρες είπα να διαβάσω το βιβλίο του Θάνου Βερέμη, “ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”.

ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΕΡΕΜΗΣ

Γράφει λοιπόν για τη μεγάλη κριτική και τη διαφωνία κύκλων στο εσωτερικό της Χώρας αλλά και στο εξωτερικό (δανειστές) για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, πριν τους Βαλκανικούς πολέμους.

Με βαρύ δανεισμό (20 εκ. το 1905)  από μια Ελλάδα πτωχευμένη μόλις λίγα χρόνια πριν (1893) και υπό το βάρος της  ενεργοποίησης των απαιτήσεων των πιστωτών μαζί με την πολεμική αποζημίωση των 100 εκ. φράγκων προς την Τουρκία μετά τον αποτυχημένο πόλεμο το 1897.

Χωρίς όμως τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων για την ενίσχυση του ναυτικού (θωρηκτό Αβέρωφ) αλλά και του στρατού ξηράς η Ελλάδα δεν θα κατέβαινε στους Βαλκανικούς πολέμους.

Και όπως αργότερα με επιστολή του προς τον Ναύαρχο Κουντουριώτη είπε ο Βενιζέλος  “αν μεν νικούσαν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, τα όριά μας θα έμεναν οριστικώς εις την Μελούνα ή το πολύ θα έφθαναν στον Αλιάκμονα, αν δε νικούσαν οι Τούρκοι, η ζωή των ομογενών της Αυτοκρατορίας θα απέβαινεν ανυπόφορος”.

Στο δια ταύτα θεωρώ πως οι εξελίξεις σήμερα στο διεθνές πολυπολικό πλέον κι άρα ασταθές σύστημα και έχοντας δίπλα μας την Τουρκία είναι μονόδρομος η ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων στο μέγιστο δυνατό  βαθμό.

Η ελευθερία δεν κοστολογείται…

 


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ