«ΕΥΝΟΜΙΑ» στην Αν. Μεσόγειο από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία – Απέναντι στις παρανομίες του Ερντογάν

ΚΥΠΡΟΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Τριήμερη αεροναυτική άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας θα διεξαχθεί από σήμερα έως και τις 28 Αυγούστου

 

Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, προχωρούν σε ενίσχυση της ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στου στην περιοχή.

Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω Πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία «ΕΥΝΟΜΙΑ», θα είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα Επιχειρήσεων Επιφανείας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Για να συμμετέχουν στην άσκηση αυτή, μετά από είκοσι χρόνια, τρία ελληνικά F-16 πέταξαν κυριολεκτικά κάτω από τη «μύτη» των τουρκικών ραντάρ και προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο μαζί με τρία γαλλικά Rafale.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ελληνικά F-16 είχαν πετάξει κάτω από τα τούρκικα ραντάρ για να συμμετέχουν στην άσκηση «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας «Οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο έχουν κορυφωθεί, λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση κ.λπ.). Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας επισημαίνεται: «Για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα κράτη, η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας, στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τη Τετραμερή Πρωτοβουλία. Η εν λόγω Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΑΜ «τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΑΜ «σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Άμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελεία των τεσσάρων χωρών η αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο». Η εναρκτήρια δραστηριότητα, στην οποία θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας. Ενέργειες στο πλαίσιο της αρχικής δραστηριότητας με την ονομασία «ΕΥΝΟΜΙΑ» θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

Η Πρωτοβουλία αυτή, τονίζει το ΥΠΕΘΑ, καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.

armynow.gr google news

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς η Ιταλία εξακολουθεί να παίζει σε διπλό ταμπλό….δεν είναι φίλη χώρα για μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ