Ευρωπαϊκή Άμυνα: Έρχεται Ευρωστρατός με 5,5 δισ το χρόνο

 Ποσό 5,5 δισ. ευρώ θα διαθέτει ετησίως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, για να ενισχυθεί ο Ευρωστρατός, τη σύσταση του οποίου προτείνει η Κομισιόν.

 

 

Πρόκειται για εξαγγελία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο προανήγγειλε τη δημιουργία του Ταμείου, το οποίο θα συντονίζει, θα συμπληρώνει και θα ενισχύει τις εθνικές επενδύσεις στην έρευνα στον αμυντικό τομέα, στην ανάπτυξη πρωτοτύπων και στην απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι διπλές δαπάνες των κρατών μελών και να επιτευχθούν πιο συμφέρουσες από οικονομική άποψη προσφορές.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας έχει δύο σκέλη:

Έρευνα: Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πτυχή έρευνας του Ταμείου παράγει ήδη αποτελέσματα.

Από το 2017 και μετά η Ε.Ε. θα προσφέρει, για πρώτη φορά, επιχορηγήσεις για συνεργατική έρευνα σε καινοτόμους τεχνολογίες και προϊόντα στον τομέα της άμυνας, που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου και απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Τα σχέδια τα οποία είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα επικεντρώνονται σε τομείς προτεραιότητας που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως από τα κράτη μέλη και θα περιλαμβάνουν, κατά κανόνα, την ηλεκτρονική, τα μεταϋλικά, το λογισμικό κρυπτογράφησης ή τη ρομποτική.
Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί ως εξής:

90 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2019, από τα οποία τα 25 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το 2017.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων ξεκινά για έργα στους τομείς των μη στελεχωμένων συστημάτων σε ναυτικό περιβάλλον και των συστημάτων εξοπλισμού στρατιωτών. Η υπογραφή των πρώτων συμφωνιών επιχορήγησης αναμένεται έως το τέλος του παρόντος έτους.

500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μετά το 2020.

Το 2018 η Επιτροπή θα προτείνει ένα ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας με εκτιμώμενο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ, πράγμα που καθιστά την Ε.Ε. έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα της έρευνας στην Ευρώπη.

Ανάπτυξη και απόκτηση: Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Ταμείο θα δώσει κίνητρα στα κράτη μέλη προκειμένου να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη και την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας μέσω συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και πρακτικής στήριξης από την Επιτροπή.
Για παράδειγμα, όπως εξηγεί η Ε.Ε., τα κράτη μέλη θα μπορούν να επενδύουν από κοινού στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα ή της δορυφορικής επικοινωνίας, ή να προβαίνουν σε κοινές μεγάλες αγορές ελικοπτέρων ώστε να μειώνεται το κόστος.

Μόνο τα έργα συνεργασίας θα είναι επιλέξιμα, ενώ ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για έργα που αφορούν τη διασυνοριακή συμμετοχή ΜΜΕ. Η Ε.Ε. θα προσφέρει συγχρηματοδότηση με:

500 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για το 2019 και το 2020, βάσει ειδικού προγράμματος άμυνας και βιομηχανικής ανάπτυξης που προτείνεται σήμερα.

1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως μετά το 2020. Ουσιαστικότερο πρόγραμμα θα εκπονηθεί για την περίοδο μετά το 2020, με εκτιμώμενο ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη μόχλευση εθνικής χρηματοδότησης με αναμενόμενο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα 5. Συνεπώς, μπορεί να δημιουργήσει συνολικές επενδύσεις στην ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της άμυνας ύψους 5 δισ. ευρώ ετησίως μετά το 2020.

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κάταϊνεν, σημείωσε πως «οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη ανησυχούν για την ασφάλειά τους και για την ασφάλεια των παιδιών τους. Συμπληρώνοντας τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ, πρέπει εμείς οι ίδιοι να δράσουμε περισσότερο και καλύτερα. Σήμερα αποδεικνύουμε ότι κάνουμε τα λόγια πράξη».

Όπως πρόσθεσε, «το Ταμείο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία η οποία αναπτύσσει πλήρως διαλειτουργικές τεχνολογίες και εξοπλισμό αιχμής.

Τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν τον ηγετικό ρόλο τους, θα επιτύχουν πιο συμφέρουσες προσφορές και, τελικά, θα δουν την επιρροή τους να αυξάνεται».

naftemporiki.grΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ