Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ στη θέση της Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – Συνεχίζεται η ελληνική παρουσία

Συνεχίζεται η παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους BARBAROS από δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ θα πάρει τη σκυτάλη από τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.

 

 

Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω φαίνεται η ελληνική πλευρά και να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή, με την αποστολή της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ στη θέση της Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ στην ελληνική ΑΟΖ απέναντι από το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS.

To BARBAROS μαζί με τα δύο συνοδευτικά του σκάφη (TANUX 1 και Apollo Moon), αλλά και τέσσερα τούρκικα πολεμικά συνεχίζει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή από την περασμένη εβδομάδα. Η περιοχή που προέβλεπε η περιβόητη τουρκική Navtex και στην οποία μετέβη το BARBAROS βρίσκεται στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου και τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι πρόδηλο το ότι και πάλι η Τουρκία χρησιμοποιεί το σεισμογραφικό ως τουλάχιστον πολιτικό όπλο, αφού με την περιοχή που επέλεξε και καθόρισε για τις νέες παραβιάσεις, ουσιαστικά απαντά ταυτόχρονα σε τρεις εξελίξεις:

1. Στην προώθηση της οριοθέτησης των ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου με αυτή της Ελλάδας και την πλήρη αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ που επαναλήφθηκε μέσα από την τελευταία τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη.
2. Την απόφαση για διαδικασίες ανάθεσης του τεμαχίου 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Υπουργικό Συμβούλιο με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των TOTAL – ENI και ExxonMobil.
3. Την επικείμενη εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων έναρξη των δύο διαδοχικών γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Η ελληνική στάση στην περιοχή μέχρι στιγμής ουσιαστικά δείχνει την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ και την πλήρη υπεράσπισή της.

Μετά το BARBAROS  ψυχολογικές «ενέσεις» με βυθίση παροπλισμένου πλοίου

Η Τουρκία μάλιστα προχώρησε σε μία ακόμα επίδειξη δύναμης και μια προσπάθεια να διατηρήσει τη συζήτηση στην επικαιρότητα, καθώς σε ανακοίνωση της επίσημης ιστοσελίδας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού φιγουράρει πάνω πάνω άσκηση υποβρυχίων κατά τη διάρκεια της οποίας παροπλισμένο πλοίο βλήθηκε με τορπίλη και βυθίστηκε στη Μαύρη θάλασσα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τούρκικου ναυτικού η άσκηση έγινε στη Μαύρη θάλασσα.

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ