Ντοκουμέντο: Νέες φωτογραφίες Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων στις φυλακές των Αδάνων

Οι φωτογραφίες εντοπίστηκαν από τον ερευνητή κ. Οδυσσέα Χρίστου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αφού πολλοί στην Κύπρο αναγνώρισαν στις φωτογραφίες συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Η ομάδα “1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια” στην οποία αναρτήθηκαν οι φωτογραφίες, παρακαλεί να κοινοποιηθεί η δημοσίευση με την προτροπή οποίος αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο, να αφήσει σχετικό σχόλιο η να επικοινωνήσει μαζί της.

Η ανάρτηση και οι φωτογραφίες:

Αναρτιούνται  8 φωτογραφίες, από Αιχμάλωτους Πολέμου στις φυλακές των Αδάνων. Το φωτογραφικό υλικό πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας και λήφθηκε στα πλαίσια προπαγανδιστικής επιχειρήσεις και δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες κράτησης. Παρακαλούμε οποίος αναγνώριση κάποιο πρόσωπο να επικοινωνήσει μαζί μας η να αφήσει σχετικό σχόλιο.

Φωτογραφικά Τεκμήρια: Σειρά φωτογραφιών εποχής του 1974, που λήφθηκαν στις στρατιωτικές φυλακές των Αδάνων στη Τουρκιά. Οι φωτογραφίες αυτές, πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην ελληνική πλευρά. Μέχρι σήμερα είναι γνωστά μόνο κινηματογραφικά πλανά και όχι φωτογραφίες από τους αιχμάλωτους.
Το υλικό επεξεργάστηκε ψηφιακά και παρουσιάζεται σε ικανοποιητική μεγέθυνση ώστε να αναγνωρίζονται τα πρόσωπα των αιχμάλωτων.
Με βάση όσα γνωρίζουμε από την ιστορική ερευνά, οι αιχμάλωτοι που εικονίζονται συνελήφθησαν κατά την πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής από την περιοχή ανατολικά του προγεφυρώματος εως την Κερύνεια και τα ενδιάμεσα χωριά, όπως επίσης και κατά τις μάχες κατά τις πρώτες μέρες της εκεχειρίας (διάβαση Πέλλαπαϊς – Συνχαρί, Δικωμο, κτλ). Αιχμαλωτιστήκαν αρκετοί κάτοικοι στην καταληφθείσα περιοχή, όπως επίσης και αρκετοί κληρωτοί και έφεδροι εθνοφρουροί. Αρχικά κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν στο κτήριο του Σεραγίου, στο Γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία, όπως επίσης και στις περιβόητες Μάνδρες της Αγύρτας.
Στις 30 Ιουλίου ξεκίνησε η μεταφορά των αιχμάλωτων στην Τουρκία. Από τους χώρους κράτησης μεταφέρθηκαν στη ακτή απόβασης στο Πέντε Μίλι και από εκεί μεταφέρθηκαν με αποβατικά σκάφη στο Λιμάνι της Μερσίνας και από εκεί στα Άδανα.
Σύμφωνα με τουρκικές πήγες την ημέρα που έγινε η φωτογράφηση των αιχμάλωτων στις φυλακές των Αδάνων κρατούνταν συνολικά 385 αιχμάλωτοι, εκ των οποίων:
  • 93 ήταν Έλληνες στρατιώτες (κρίνεται υπερβολικός αριθμός, πιθανών να πρόκειται για αποσπασμένους άνδρες σε μονάδες της Εθνικής φρουράς και όχι άνδρες της ΕΛΔΥΚ)
  • Δυο λοχαγοί ( Ο λοχαγός πεζικού Ανδρέας Φωτιάδης και ο λοχαγός Πυροβολικού Λαλιώτης Σπυρίδων
  • Δυο υπολοχαγοί
  • 1 Ανθυπολοχαγός
  • 13 Λοχίες
  • 1 Δεκανέας
  • 62 οπλίτες
  • 11 Αστυνομικοί
  • 292 μέλη της ΕΟΚΑ (προφανώς αναφέρεται σε εφέδρους Εθνοφρουρούς και πολίτες κάτοικους της περιοχής)

ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ?

Η φωτογραφίες αλιευθήκαν από τουρκική ιστοσελίδα χωρίς να συνοδεύονται από πλήρη τεκμηρίωση. Προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες ότι, οι φωτογραφίες λήφθηκαν από άγνωστο φωτογράφο, για λογαριασμό κάποιου διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η φωτογράφηση έγινε σε ελεγχόμενο χώρο και προσκλήθηκαν επιλεκτικά μόνο κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΠΟΥ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ?

Όπως αναφέρθηκε οι φωτογραφίες λήφθηκαν στις στρατιωτικές φυλακές των Αδάνων στη Τουρκιά. Τα Αδανα είναι μια πόλη της νότιας ανατολικής Τουρκίας και βρίσκεται κοντά (ανατολικά) στο λιμάνι της Μερσίνας, από οπού εξορμήσαν οι αποβατικές δυνάμεις. Το 1974 όπως και σήμερα στην περιοχή βρίσκονται αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ενεπλάκησαν ενεργά κατά την τουρκική εισβολή.
Η φωτογράφηση έγινε μπροστά από κάποιο θάλαμο κρατουμένων, χώρος διαφορετικός από το προαύλιο των φυλάκων που είναι γνωστός από κινηματογραφικά πλανά που λήφθηκαν την ιδιά μέρα.

ΠΟΤΕ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ?

Οι λήψη των φωτογραφιών έγινε στις 8 Αυγούστου του 1974 και το υλικό που έχουμε στην διάθεση μας λήφθηκε σε δυο χρόνους:
1η Λήψη – Οι κρατούμενοι αφού παρατάχθηκαν φωτογραφήθηκαν μπροστά στον θάλαμο, γύρω στις 15:00 μμ (από ανάλυση των σκιασων).
2η Λήψη – Οι κρατούμενοι φωτογραφήθηκαν την ώρα που αποχωρούσαν από τον χώρο, πιθανών προς το εσωτερικό του θαλάμου. Από την μεταβολή των σκιάσεων προκύπτει ότι η διαδικασία είχε διάρκεια περίπου δυο ώρες και ολοκληρώθηκε γύρω στις 17:00 μμ.

ΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ?

Στη φωτογραφία εμφανίζεται αριθμός Ελλήνων αιχμάλωτων πολέμου (πέραν των 50 ατόμων), οι οποίοι φαίνονται σε καλή κατάσταση, καθαροί και ντυμένοι, κυρίως με πολιτική ενδυμασία. Κάνεις δεν φοράει ζώνη (πράγμα λογικό για λόγους ασφαλείας), όπως επίσης κάνεις δεν φέρει διακοσμητικά (αλυσίδες σταυρούς κτλ.) η χρηστικά αντικείμενα, όπως ρολόγια κτλ. Έκπληξη αποτελεί ο αιχμάλωτος με την μαύρη μπλούζα, οποίος φέρει στο αριστερό του χέρι ρολόι με μεταλλικό δέσιμο.
Η ομάδα “1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια” παρακαλεί να κοινοποιηθεί η δημοσίευση με την προτροπή οποίος αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο, να αφήσει σχετικό σχόλιο η να επικοινωνήσει μαζί της.

 

ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4
ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ
ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΔΑΝΩΝ
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΚΥΠΡΟΣ 1974 1
armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ