Οι φανταστικοί εμπρηστές των πυρκαϊών στην Τουρκία για τον Ερντογάν

ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΩΤΙΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

Στην Τουρκία κατηγορούν την Ελλάδα, τους Κούρδους και τους Αρμένιους (για την ακρίβεια μια αρμενική ένοπλη οργάνωση η οποία διαλύθηκε το 1993) για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα.

Οι Τούρκοι βλέπουν, δυστυχώς, παντού εχθρούς. Οι φανταστικοί αυτοί εχθροί βοηθούν τον Ερντογάν να αποδώσει τις ευθύνες για την πύρινη λαίλαπα σε αυτούς. Πάντως, σύμφωνα με τον όχι και τόσο αξιόπιστο κουρδικό ιστότοπο Nûçe Ciwan, ένα παρακλάδι του ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις πυρκαγιές στην Τουρκία.

Μπορεί οι Τούρκοι να κατηγορούν τους γείτονές τους για την καταστροφή της χώρας τους, αλλά στην πραγματικότητα η μόνη χώρα που έχει κάνει κακό στους γείτονές τους είναι η ίδια η Τουρκία.

Μιλάμε για την χώρα η οποία έχει εισβάλει σε τρεις χώρες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ) και συμμετείχε σε δύο πολέμους (Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ). Όσο για τις κατηγορίες περί ελληνικής στήριξης σε «τρομοκράτες», να θυμίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο μόνος που συνεργάζεται με τρομοκράτες είναι το τουρκικό καθεστώς.

Ενδεικτικά αναφέρω την Tahrir al-Sham στην Συρία, την Hamas στην Λωρίδα της Γάζας και φυσικά τους Γκρίζους Λύκους. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για την συνεργασία της Τουρκίας με πρώην μαχητές του ISIS, παρακλάδια της Al-Qaeda και ριζοσπαστικές ένοπλες ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (στην Λιβύη και αλλού)

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι παρά το μέγεθος της καταστροφής που έφεραν οι πυρκαγιές στην χώρα, η Τουρκία δεν δέχτηκε την βοήθεια που της προσέφεραν η Ελλάδα και το Ισραήλ. Αντιθέτως δέχτηκε την βοήθεια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Ιράν και φυσικά του Αζερμπαϊτζάν το οποίο έστειλε 53 πυροσβεστικά οχήματα και 500 πυροσβέστες.

Πάντως οι κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας δεν προσβάλλουν εμάς, αλλά τα θύματα των πυρκαγιών.

Στην φωτογραφία βλέπουμε την γειτονιά Turunç της Μαρμαρίδας να απειλείται από τις φλόγες (Πηγή: Twitter).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ