Η Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ – Γιατί θα αντικαταστήσει τη Φ/Γ «ΥΔΡΑ»

ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΠΕΤΣΑΙ

Η Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» πρόκειται να ενταχθεί τις επόμενες ημέρες στην επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ. Γιατί θα αντικατασταθεί η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Εντός των επομένων ημερών η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχει στην επιχείρηση επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη (Επιχείρηση IRINI) θα αντικατασταθεί από τη Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αιτία της αντικατάστασης είναι η εμφάνιση βλάβης στη Φ/Γ «ΥΔΡΑ», η οποία όμως δεν μπορεί να διορθωθεί εν τω μέσω της αποστολής και πρέπει να επιστρέψει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πληροφορίες η Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ» θα φύγει σήμερα ή αύριο ώστε τις επόμενες ημέρες να ενταχθεί στην Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» (IRINI) που συστάθηκε την 1η Απριλίου 2020, θα διαρκέσει αρχικά έως τις 31 Μαρτίου 2021 και θα τελεί υπό τον έλεγχο των κρατών μελών της ΕΕ, (πολιτικό έλεγχο και στρατηγική διεύθυνση μέσω της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας -ΕΠΑ), υπό την ευθύνη του Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Επίσης η επιχείρηση IRINI παίρνει τα ηνία από την επιχείρηση «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει επιθεωρήσεις σκαφών για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη (σύμφωνα με την απόφαση ΣΑ/ΟΗΕ 2292/2016 για το εμπάργκο όπλων).

Η «Ειρήνη» είναι η βασική συνεισφορά της Ένωσης στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο Λιβύη.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ