Φρεγάτες: Απαραίτητη όσο ποτέ η ανανέωση του στόλου

ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Φρεγάτες: Η ανάγκη να ανανεωθεί ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού με νέα πλοία είναι πλέον πιο επιτακτική τώρα από ποτέ.

 

 

«Σινιάλο» για άμεση και επιτακτική αναβάθμιση των μεγάλων μονάδων κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού έχουν εκπέμψει εδώ και καιρό τα στελέχη του, καθώς όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι φρεγάτες έχουν μείνει δύο γενιές πίσω, οπότε και χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε στην αγορά νέων.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία εξοπλίζεται συνεχώς και αναβαθμίζει το Πολεμικό της Ναυτικό ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις προκλήσεις μέσα στο Αιγαίο.

Το πρόσφατο κυβερνητικό «αλαλούμ» με τις γαλλικές φρεγάτες FREMM που ήταν να παραχωρηθούν με χρονομίσθωση και να έρθουν στο Αιγαίο το καλοκαίρι, αλλά τελικά δεν ξέρουμε που «χάθηκαν» στη διαδρομή, ανέδειξε ουσιαστικά τις μεγάλες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού που έπρεπε να είχαν καλυφθεί …χθες.

Για την ιστορία το ζήτημα της απόκτησης των φρεγατών FREMM, BELHARA ή όποιων άλλων, έχει γίνει πλέον σαφές ότι θα αποφασιστεί και θα κανονιστεί στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια των δύο χωρών. Και πάντως όχι από τα αρμόδια υπουργεία. Αυτό που έχει μείνει όμως «ανοιχτό» είναι το πότε θα καταφέρουμε τελικά να αποκτήσουμε τα κατάλληλα πλοία, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν επισημάνει επανειλημένα ότι η αναβάθμιση του στόλου με την αγορά, χρονομίσθωση, παραχώρηση φρεγατών ή όποιον άλλο τρόπο είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Σημειώνουν ταυτόχρονα με νόημα ότι πρέπει να γίνει άμεσα καθώς ο εκσυγχρονισμός του είναι εθνικό θέμα, αφού έχοντας έναν ισχυρό στόλο μια χώρα λειτουργεί κι αποτρεπτικά.

Κάτι που σημαίνει ότι στο ζήτημα αυτό δεν χωράνε μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της αναμονής. Οι άνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού ξέρουν πολύ καλά τι ανάγκες που έχει η χώρα στις μονάδες επιφανείας κι ανά πάσα στιγμή έχουν έτοιμο σχεδιασμό να παρουσιάσουν στην πολιτική ηγεσία ώστε να καλύψουν τα κενά.

Αιτία της μέχρι σήμερα καθυστέρησης στον εκσυγχρονισμό του στόλου που έχει μείνει πίσω όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι άλλη από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ωστόσο όμως παρά τα σφιχτά δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα που ακόμα υπάρχουν, πλέον δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για άλλη αναβολή ή καθυστέρηση.

Ανάγκη που σίγουρα συμμερίζεται ο ελληνικός λαός, που μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να βιώνει καθημερινά την οικονομική κρίση, όταν όμως τίθεται θέμα ασφάλειας της χώρας τότε είναι σύμφωνος. Το Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε όπως συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας και στηρίζεται από αυτήν.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ