Γαλλικός και Ρωσικός στρατός συζητούν κοινή αντιμετώπιση μελλοντικών πολέμων

FrancoisLecointre

Τα γενικά επιτελεία δυνάμεων Παρισίων-Μόσχας έχουν ξεκινήσει επαφές για προσέγγισή τους σε μελλοντικές περιστάσεις ανακοίνωσε σήμερα Ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ

 

Από πολλών μηνών ο γαλλικός κι ο ρωσικός στρατός συζητούν αναζητώντας τρόπους προσέγγισης της θέσης τους σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις και πώς θα αποφευχθούν δυνητικά επεισόδια κατά τη διάρκεια επιχειρήσεών τους, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του γαλλικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ.

Η προσεκτική τούτη έναρξη του διαλόγου, που αρχικά διεξάγεται σε επίπεδο επιτελείων δυνάμεων και στρατιωτικών πληροφοριών, ενσαρκώνει την βούληση που προ μηνών εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν «να ξανασκεφθούμε τους δεσμούς μας με τη Ρωσία», διότι «το να την σπρώξουμε μακράν της Ευρώπης αποτελεί μέγα σφάλμα».

«Επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε, σε όσα θέατρα του πολέμου έχουμε συνεμπλακεί, να συνομιλούμε σε επίπεδο στρατιωτικών, ώστε να διατηρήσουμε στο ελάχιστο δυνατόν επίπεδο τις κρίσεις που επιδιώκουμε να κατευνάσουμε και να αποφύγουμε συγκρούσεις που θα μπορούσαν να αποβούν ατυχείς γι’ αμφότερους», δήλωσε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα στρατιωτικά.

Ο ίδιος πάντως τόνισε εμφατικά πως «η δουλειά έχει μόλις ξεκινήσει, δεν φιλιόμαστε ακόμη στο στόμα, καθώς δεν είναι τούτη η επιθυμία ούτε της μιας, ούτε και της άλλης πλευράς».

«Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε τις δυνατότητες για κοινές επιχειρησιακές προετοιμασίες. Όμως δεν είμαστε ακόμη στο σημείο τούτο, βρισκόμαστε απλώς σε ένα σημείο προγραμματισμού», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Λεκουάντρ επιβεβαίωσε πως ο ίδιος είχε προσωπική συνομιλία «προ μηνών» με τον Ρώσο ομόλογό του Βαλέρι Γκερασίμοφ, δηλώνοντας πως πλέον διαθέτουν «μία απ’ ευθείας γραμμή» τηλεφώνου. Όπως τόνισε ο ίδιος, η τρέχουσα κρίση στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής αποτελεί τη Λυδία Λίθο της δυνατότητας των δύο χωρών για προσέγγιση, ευχόμενος να δείξουν οι Ρώσοι «καλή θέληση», αποσκοπώντας να αποκτήσουν στους Ρώσους «έναν συνέταιρο για την επίλυση των κρίσεων» και να «μην επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις κρίσεις στοχεύοντας σε κάποια αποσταθεροποίηση».

«Εκείνο που ενδιαφέρει εμένα είναι εάν μπορούμε να συνομιλήσουμε με τους Ρώσους. Κι εάν αύριο στην κατάσταση τούτη βρισκόταν η Μέση Ανατολή; Πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε τις άσκοπες συγκρούσεις και ιδίως να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες», κατέληξε ο στρατηγός Λακουάντρ.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ