Μια γεωοικονομικά “really hot week” ξεκινάει

γεωοικονομια

Γράφει η Δήμητρα Τζια, αρθρογράφος, MA in International Relations & Strategic Studies Παντείου Πανεπιστημίου

 

Μια ιδιαίτερα θερμή εβδομάδα σε γεωοικονομικό επίπεδο ξεκινάει τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές θα προσπαθήσουν να “χωνέψουν” τον αντίκυπο της απόφασης των G7 για την επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών και τη φορολόγηση επί του τζίρου στις χώρες που παράγεται.

Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια, τα οποία δεν αναμένεται να μεταβληθούν, η ανακοίνωση όμως αναμένεται να αναπροσαρμοστεί, απαντώντας στα επιτακτικά ζητήματα που θέτει η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αν και η απόφαση των G7 απέχει παρασάγγας από την υλοποίηση, εν τούτοις αποτελεί μήνυμα που αγορές δεν μπορούν να το λάβουν αψήφιστα. Επίσης, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ έχουν κατ επανάληψη επισημάνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται θα είναι βραχύβιες και αποτελούν μόνο ανταπόκριση στο οικονομικό bounce-back. Ωστόσο, οι εκθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν τις -λίγο ως πολύ αναμενόμενες- αποφάσεις τους, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει στην ανακοίνωσή της την Πέμπτη το μεσημέρι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο τρόπος που θα επιλέξει για να απαντήσει στις ερωτήσεις τόσο για τον πληθωρισμό όσο και τα για τα μέτρα στήριξης αναμένεται να καθορίσουν το πρίσμα μέσα από το οποίο οι επενδυτές θα αντιλαμβάνονται τα οικονομικά δεδομένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να τύχουν αρκετών ερμηνειών μέχρι να ξεκααρίσει το τοπίο.

Τί είπαν οι G7

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξανσε ιστορική συμφωνία το Σάββατο για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, λέγοντας ότι θα υποστηρίξουν έναν ελάχιστο παγκόσμιο συντελεστή φόρου της τάξεως τουλάχιστον 15%. Η κίνηση στοχεύει στο να μειώσει τη ψαλίδα ανάμεσα στους κολοσσούς (ιδιαίτερα τους τεχνολογικούς) και τους μικρότερους -τοοπικούςπ παίχτες, καθώς και να βελτιώσουν τα έσοδα των χωρών που επωμίζονται τεράστιο βάρος σε όρους χρέους για να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες και  να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή.

Η απόφαση των G7 θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των χωρών της G20, τον επόμενο μήνα. Η Σύνοδος Κορυφής των G7 είναι προγραμματισμένη για το επόμενο ΠΣΚ στο Carbis Bay της Κορνουάλης. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής G7 επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν και ενδεχομένως η τελευταία της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει στις επερχόμενες εκλογές του Σεπτέμβρη.

Στην ατζέντα των G7 αναμένεται να βρεθεί το Περιβάλλον (σσ οι επιχειρήσεις και τα project που θα τροφοδοτήσουν τον νέο οικονομικό κύκλο). Επί τάπητος θα τεθεί και η ευρωπαϊκή ασφάλεια (σσ ο ρόλος της Ρωσίας και η δυναμική της Κίνας), καθώς και οι περιφερειακές ισορροπίες (σσ ο ρόλος του NATO).

Οι ανακοινώσεις

Οι αγορές θα παρακολουθηθούν με μεγάλη προσοχή τις αποφάσεις -δηλαδή τις ανακοινώσεις- νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, τον Καναδά και τη Ρωσία. Εκεί οι ιθύνοντες θα σκιαγραφήσουν τα χρονικά και συστημικά όρια ανοχής και αντοχής στις πληθωριστικές πιέσεις.

Στα κορυφαία οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας περιλαμβάνονται τα τελικά στοιχεία για ΑΕΠ για την Ιαπωνία, την Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Τέλος, έντονο θα είναι το ενδιαφέρον για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και το εμπόριο. Η ανακοίνωση στοιχείων για την εξέλιξη του δείκτη καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να βελτιώσει την προβλεψιμότητα της αναπτυξιακής δυναμικής στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η Βιομηχανική Παραγωγή στη Γερμανία θα δώσει μια ουσιατική αίσθηση για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ινδία αναμένεται αποκαλύψουν τη σφοδρότητα του πλήγματος από το τρίτο κύμα του κορονοϊού στην οικονομίας.

Οικονομικό ημερολόγιο

Στις ΗΠΑ, η έκθεση τιμών καταναλωτή για το Μάιο αναμένεται να δείξει καλπάζονα πληθωρισμό 4,6%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008! Σημειοτέον ότι στόχος της Fed είναι η διατήρησή του στα επίπεδα του 2%.

Επίσης, στις ΗΠΑ ανακονώνεται ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Μίσιγκαν, για τον Ιούνιο. Εκεί αναμένεται να καταγραφεί μικρή βελτίωση, από τα χαμηλά τριμήνου στα οποία υποχώρησε τον Μάιο. Μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ ανακοινώνονται στοιχεία για το εμπόριο, τις νέες θέσεις εργασίας, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα τελικά στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής.

Ψηλά στο επενδυτικό ημερολόγιο βρίσκονται οι συνεδριάσεις στις Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά και της Χιλής. Οι επενδυτές δεν θα αγνοήσουν στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο του Καναδά, το ποσοστό πληθωρισμού και τη βιομηχανική παραγωγή του Μεξικού, το λιανικό εμπόριο και τιμές καταναλωτή της Βραζιλίας και τα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου και πληθωρισμού της Χιλής.

Μεγάλη Βρετανία

Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος στις αγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού αναμένεται να διαδραματίσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Οι προβλέψεις των αναλυτών δείχνουν στην κατεύθυνση νέου ιστορικού ρεκόρ αύξησης του ΑΕΠ για τον Μάιο, σε μηνιαία βάση. Η ανάκαμψη αυτή οδηγείται από τα στοιχεία για τη βιομηανική παραγωγή και τις κατασκευές. Στο ραντάρ βρίσκονται παραδοσιακά και οι ανακοινώσεις στοιχείων για εμπορικό ισοζύγιο, όπου οι διακυμάνσεις αυτή την περίοδο είναι έντονες, λόγω της έλλειψης προβλεψημότητας.

Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα εκδώσει απόφαση νομισματικής πολιτικής, με τις αγορές να μην αναμένουν καμία αλλαγή στο κόστος δανεισμού, παρά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Τον Μάιο ο ΔΤΚ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Παρ΄όλα αυτά τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο άλλοι αξιωματούχοι αξιολογούν τις πληθωριστικές πιέσεις ως βραχύβιες. Παράλληλα, όμως, αυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται και τα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. περιλαμβάνονται οι τελικές εκτιμήσεις της Ευρωζώνης για την αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Παράλληλα, στη Γερμανία ανακοινώνονται στοιχεία για τις επενδύσεις, το εμπορικό ισοζύγιο και τη βιομηχανική παραγωγή. Επιπλέον, ανακοινώνονται η βιομηχανική δραστηριότητα Γαλλίας και Ισπανίας και οι λιανικές πωλήσεις στην Ιταλία. Μπαράζ στοιχείων αναμένεται για την Ελβετία.

Με ιδιαίτερο και γεωπολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία στην Τουρκία.

Εν τέλει, την Παρασκευή συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες στη Ρωσία και την Πολωνία.

Ασία

Ως προς την πλευρά της Ασίας, η Κίνα θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο, τα οποία πιθανότατα θα δείξουν μια άλλη ραγδαλια αύξηση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές. Σε άλλα νέα, στην Ιαπωνία θα ανακοινωθούν αρκετά στοιχεία, τα βασικά εκ των οποίων είναι τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, το ισοζύγιο πληρωμών και τις τιμές παραγωγού.

Οι επενδυτές στην Αυστραλία θα στρέψουν την προσοχή τους στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη της NAB, στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών Westpac, στο Ai Group Services Index και στην τελική εκτίμηση των οικοδομικών αδειών.

Άλλα σημαντικά σημεία περιλαμβάνουν: Βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας.

Πηγή: crisismonitor.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ