Πώς η εγκληματική πολιτική της Γερμανίας άφησε “κληρονομιά” καταστροφής της Ε.Ε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

 

Ήταν 2010 όταν ξεκινήσαμε να συζητούμε πως η ελληνική περιπέτεια σε έναν κόσμο χαοτικά συνδεδεμένο, (για πολλούς αυτό ήταν και πολύ καλό) είναι δομική και όχι “ελληνική”.

Βέβαια, η μυωπική αντιμετώπισή της, επιβεβαίωσε ό,τι ήταν η αρχή του τέλους της Ε.Ε., όπως αυτή φτιάχτηκε από το Μάαστριχτ και μετά. Το πολιτικό μας σύστημα εδώ, δεν έγινε ποτέ ”φιλοευρωπαϊκό”. Απλά οι τύχες του ήταν συνδεδεμένες με την διαφθορά ενός άρματος που εξυπηρετούσε μόνο μια χώρα.

Ήταν μοιραίο λάθος το οτι η Γαλλία δεν όρθωσε ποτέ ανάστημα και έτσι όλοι στη Μεσόγειο γίναμε ”γουρούνια” για να μπορεί η Γερμανία να στραγγαλίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των ”εταίρων” της.

Η Ιταλία ήταν μια χώρα πρότυπο παραγωγικής διαφοροποίησης και ταυτόχρονα, η μελέτη περίπτωσης για το τι έκανε η Γερμανία. Η πρώτη μέριμνα των Γερμανών, ήταν να αποστεωθεί η Ευρώπη από πρωτογενή τομέα παραγωγής έτσι ώστε χώρες όπως Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, να μην μπορούν να έχουν πολιτική ισχύ εντός της Ε.Ε.

Το 1995 με πρόσχημα την βελτίωση της Βόρειας Αφρικής, η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία επιτρέπει μαζική είσοδο αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. Η οικονομία ξεκινάει από τα τρόφιμα. Η Ε.Ε. έγινε ένα όχημα ενός εφοριακού που έτυχε να είναι υπουργός Οικονομικών και τελικά, η συνοχή της έσπασε μόνο και μόνο για κάνει ό,τι κάνει αυτό το κράτος από τότε που δημιουργήθηκε.

Το τέλος του Ντράγκι είναι το τέλος μιας αποτυχημένης γραφειοκρατίας με οξύμωρο να είναι ο μόνος σοβαρός αυτής της γραφειοκρατίας που προσπάθησε να κρατήσει την τιμή μιας Ε.Ε. που ήταν στο έλεος μιας Μέρκελ.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να σκάσει και αυτό σημαίνει κοντά 3 τρις ευρώ. Όλα αυτά ενόψει του χειμώνα που θα τελειώσει και την Ε.Ε. όπως την ξέραμε. Ο λαϊκισμός των ακροδεξιών στην Ε.Ε. τύπου Λεπέν, Όρμπαν κτλ, θέριεψαν πάνω στην περίοδο της γερμανικής Ευρώπης.

Η δε Γερμανία έκλεινε τα μάτια. Υπενθυμίζουμε όλα αυτά για να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν δεν κάνεις όσα πρέπει στην ώρα τους.

Μοιραίο λάθος για ΗΠΑ που άφησαν μεταπολεμικά την τοποτήρηση της Ευρώπης στη Γερμανία. Ενας χειμώνας χωρίς ενέργεια, χωρίς τρόφιμα, με πληθωρισμό, χωρίς πυξίδα εξωτερικής πολιτικής και με ύφεση.

Αυτή είναι η κληρονομιά της γερμανικής Ευρώπης και το μέλλον είναι αβέβαιο.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ