Γερμανία και Τουρκία αποφάσισαν να μας σύρουν σε τραπέζι διαλόγου για Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

ΜΑΑΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Σαν έτοιμοι από καιρό οι Γερμανοί δείχνουν με το ανέλαβαν την προεδρεία της ΕΕ ότι ετοιμάζουν μαζί με τους Τούρκους το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

Μετά την παρέμβαση Μέρκελ για να μιλήσουν τηλεφωνικά Μητσοτάκης – Ερντογάν ήρθε σήμερα και η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας – Τουρκίας οι οποίοι με τις δηλώσεις τους δείχνουν ξεκάθαρα πως «στρώνουν το τραπέζι» για να κάτσουν την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, ο οποίος αναφερόμενος στις παράνομες τούρκικες γεωτρήσεις στη Κύπρο και αυτές που σχεδιάζει στη Κρήτη τις χαρακτήρισε ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί!

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι Τούρκικες παρανομίες κατά τον Γερμανό ΥΠΕΞ είναι απλά «εμπόδια» που πρέπει να να βγουν από τη μέση.

«Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου», τόνισε ο κ. Μάας χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.

Με τον αέρα που του έδωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ ο Μ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του υποστήριξε ότι «υπάρχουν κάποια προβληματικά πεδία», όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θέλει να εμπλακεί σε διάλογο με την Τουρκία καθώς οπως σημείωσε: «Ο Πρόεδρός μας μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο, όπως είπε, σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο».

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε τέλος ότι: «Θέλουμε στο εξής να προχωρήσουμε όλες οι πλευρές με περιεκτικό διάλογο, με σεβασμό και προς το συμφέρον όλων, θέλουμε ο καθένας να βρει το δίκιο του. Δεν απορρίπτουμε τις αξιώσεις του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε τον διάλογο για αυτό και να τον προχωρήσουμε περαιτέρω».

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ