Γιατί καθυστερεί η Κυβέρνηση την εφαρμογή επιπλέον πλασματικής πενταετίας;

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την εφαρμογή του νόμου ν. 4609/19 από την Κυβέρνηση περιμένουν πολλά στελέχη των ΕΔ  ώστε να αποχωρήσουν στα 30 έτη υπηρεσίας αναγνωρίζοντας 10 αντί μόνο 5 πλασματικών ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα

 

Σε αναμονή βρίσκονται πολλά στελέχη όλων των κλάδων των ΕΔ που έχουν συμπληρώσει τα 30 και πλέον χρόνια υπηρεσίας και αναμένουν από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε και δίνει δυνατότητα αναγνώρισης επιπλέον πέντε πλασματικών χρόνων εκτός από αυτά υπηρέτησης σε μάχιμη μονάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ψήφιση του ν. 4609/19 σε νομοσχέδιο του τότε ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης 5 πλασματικών ετών (ανεξάρτητα αν έχουν υπηρετήσει σε μάχιμη μονάδα) πέρα από αυτά της μάχιμης πενταετίας που θεσπίστηκε με τον ν. 3883/10 ώστε να συμπληρώσουν τα 40 έτη και να μπορέσουν να αποκτήσουν δικαίωμα αποχώρησης χωρίς να χρειαστεί να συμπληρώσουν τα 60 έτη (ηλικιακά).

Το θέμα είχε επαναφέρει με ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που υπέγραφαν 24 βουλευτές του προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε πρόσφατη έγγραφη απάντηση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου απάντησε ότι έχει στείλει ερώτημα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας «οδηγίες και κατευθύνσεις». Ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας διευκρινήσεις χωρίς όμως αυτές ουσιαστικά να απαιτούνται. Αυτό γιατί ο νόμος ν. 4609/19 φέρει θεσμικά και την υπογραφή της τότε Υπουργού Ε. Αχτιόγλου που σημαίνει ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας. Το ΥΠΕΘΑ όμως χρησιμοποιώντας η Γενική  Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία επέμενε από την αρχή να θέτει προσκόμματα σε όσους κάνουν αίτηση. Το ίδιο έκανε και τον περασμένο Σεπτέμβριο με έγγραφο όπου συνέχιζε να ζητάει διευκρινήσεις και δεδομένα πράγματα που ορίζει ήδη ο νόμος.

Είναι ενδεικτικό ότι το ίδιο είχε πράξει από την αρχή της ψήφισης του νόμου υποχρεώνοντας τον ΑΝΥΕΘΑ να εκδώσει τότε σχετική οδηγία προς τις υπηρεσίες του υπουργείου.

ΡΗΓΑΣ ΕΓΓΡΑΦΟ

Μιλώντας στο ArmyNow.gr ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη διευκρινίσεων. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και με την θεσμική υπογραφή από το υπουργείο Εργασίας και είναι καθαρά ζήτημα της Κυβέρνησης να τον εφαρμόσει. Δεν χρειάζονται άλλες ιδιαίτερες διατάξεις είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Έτσι αυτή τη στιγμή είναι πολλά τα στελέχη που αναμένουν με αγωνία την Κυβέρνηση να απαντήσει οριστικά και να σταματήσουν να κωλυσιεργούν το ΥΠΕΘΑ και η ΓΔΟΣΥΥ ώστε να  όσοι είναι ασφαλισμένοι από τις 30- 9-1990 να φύγουν στα 30 έτη υπηρεσίας εφόσον πληρώσουν αναγνωρίσουν τα 10 πλέον και όχι μόνο τα 5 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό όπως είχαμε επισημάνει ξανά θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε πολλές αιτήσεις αποστρατείας τα επόμενα έτη κάτι που μπορεί να ανοίξει και δημοσιονομικό χώρο για νέες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις πράγμα που έχουν άμεσα ανάγκη.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ