Γιατί οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία την σπρώχνουν στην «αγκαλιά» της Μόσχας

S-400

Τα ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 έχουν υψηλό «κόστος» για την Τουρκία μια κίνηση που σπρώχνει την Άγκυρα περαιτέρω στην «αγκαλιά» της Μόσχας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία τον περασμένο μήνα για τους S-400 δεν είναι το μοναδικό τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα, καθώς επιπλέον  κοστίζει στην Άγκυρα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, για ένα αμυντικό σύστημα που πιθανό να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Το κόστος των αμερικανικών κυρώσεων

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ μέσω του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) απαγορεύουν όλες τις άδειες εξαγωγής και τις άδειες για τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες (SSB), ενώ εκδίδουν περιορισμούς περιουσιακών στοιχείων και θεωρήσεων εναντίον του Ισμαήλ Ντεμίρ, προέδρου του σώματος και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η απόκτηση των S-400, εκτός των άλλων κόστισε επίσης στην Τουρκία τη συνεργασία της στο πολυεθνικό πρόγραμμα Joint Strike Fighter υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την ανάπτυξη των stealth μαχητικών F-35 επόμενης γενιάς, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι το κόστος αυτού για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Επιπλέον, η CAATSA εναντίον της Τουρκίας σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν θα είναι σε θέση να εξάγει οπλικά συστήματα σε τρίτες χώρες, εάν περιλαμβάνουν εξαρτήματα κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ. Αυτό αφορά και τη συμφωνία που είχε η τουρκική αεροναυπηγική εταιρεία TAI για συμβόλαιο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μιας παρτίδας 30 ελικοπτέρων T129 στο Πακιστάν, κάτι που κανείς δεν ξέρει πως θα υλοποιηθεί, καθώς η Τουρκία εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χορηγήσει άδεια εξαγωγής για τους δίδυμους κινητήρες του T129.

Τα δυτικά εμπάργκο και οι κυρώσεις στην Τουρκία πιθανότατα θα ωθήσουν τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Τουρκία στην «τροχιά» της Μόσχας, ειδικά στις προμήθειες άμυνας.

 

Πηγή: Ahval/Besacenter

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ