Γιατί πάνε όλα στραβά στη ρωσική επιθετικότητα και τον πολεμικό σχεδιασμό της εισβολής τους;

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Του Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α.

Ο επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών ταπεινωμένος δημόσια, στρατιωτικές δυσκολίες που συνδέονται εν μέρει με πρόβλημα πληροφοριών, πληροφορίες – κατακερματισμένες και ανεπιβεβαίωτες . Οι καιροί είναι δύσκολοι για τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία είχε  ισχυρή φήμη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός συνδέονται με πολλούς παράγοντες, επικεφαλής των οποίων είναι η αντίσταση του στρατού και του ουκρανικού λαού. Δυτικοί ειδικοί και ανεξάρτητοι Ρώσοι δημοσιογράφοι δείχνουν το δάχτυλο στις υπηρεσίες της Μόσχας.

Στις 21 Φεβρουαρίου, σε μια σουρεαλιστική σκηνή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέπληξε δημόσια το αφεντικό του SVR  Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος εμφανίστηκε μπερδεμένος και με τρεμάμενη φωνή.

Η σκηνή προκάλεσε πολλά σχόλια στη Δύση. «Πολλοί άνθρωποι δεν μεταφέρουν  την πραγματικότητα της κατάστασης στον Πούτιν», είπε ένα μέλος της γαλλικής υπηρεσίας  πληροφοριών. «Το σύστημα σκληραίνει, ανεφοδιάζεται, για να μην  πω πάρα πολλά άσχημα νέα».

Πιο πρόσφατα, Ρώσοι δημοσιογράφοι – Αντρέι Σολντάτοφ και Ιρίνα Μπορόγκαν – ισχυρίστηκαν στον ιστότοπο Meduza που εδρεύει στη Λετονία ότι ο επικεφαλής του 5ου τμήματος της FSB, Στρατηγός Σεργκέι Μπεσέντα, και ο αναπληρωτής του Ανατόλι Μπολούχ είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με έναν ιστότοπο παρακολούθησης της FSB, που χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην ολιγάρχη που έγινε αντίπαλος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι , ο κ. Μπεσέντα «ανακρίθηκε» αλλά συνεχίζει να εργάζεται. Ο κ. Μπολούχ, από την άλλη, θα είχε φυσιολογικά απολυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο της Μόσχας φαίνεται να βρίσκεται το αρμόδιο τμήμα της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις άμεσες ρωσικές εξωτερικές υποθέσεις.

Το Κρεμλίνο δεν επικοινώνησε για αυτό το σημείο. Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Βίκτορ Ζολότοφ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι «όλα (δεν) πήγαιναν όσο γρήγορα θα ήθελε (η Μόσχα)», προσθέτοντας: «Προχωράμε βήμα προς βήμα και η νίκη θα είναι κοντά μας».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (ISW), «ο Πούτιν πιθανότατα πραγματοποιεί εσωτερικές εκκαθαρίσεις μεταξύ των στρατηγών και του προσωπικού πληροφοριών του (…) είτε αφού παραμέλησε τις εκτιμήσεις τους (…) είτε ως αντίποινα για τις εσφαλμένες πληροφορίες των οποίων τους κατηγορεί».

Μια δυτική πηγή ασφαλείας σημειώνει επίσης ότι «μπορεί κάλλιστα να υπήρχε μια γνωστική προκατάληψη σύμφωνα με την οποία ήθελαν μόνο να δουν τι ενίσχυε τις προκαταλήψεις τους».

Και «αυτό που μάλλον δεν είδαν καλά ήταν ότι ο ουκρανικός στρατός, που άφησε την Κριμαία να καταληφθεί χωρίς να αντιδράσει, δεν είναι πλέον ο ίδιος σήμερα όπως ήταν το 2014», πρόσθεσε. «Είναι ένας στρατός που έχει εκσυγχρονιστεί».

Από αυτή την άποψη, η αποτυχία της ρωσικής αεροπορίας, ασύγκριτα ανώτερης από τον αντίπαλό της, να κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον ουκρανικό χώρο μαρτυρεί επίσης υποτίμηση της αντιαεροπορικής άμυνας και της αεροπορίας των δυνάμεων του Κιέβου.

Πέρα από αυτό, οι ρωσικές υπηρεσίες (SVR, FSB και GRU, στρατιωτικές πληροφορίες) έχουν προφανώς αποτύχει σε πολλούς δείκτες της ουκρανικής κοινωνίας. Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν βεβαιώνει ότι σκοπεύει να «απελευθερώσει» την Ουκρανία από τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν αποκλείεται ο ίδιος να πείστηκε γι’ αυτό, πιστεύουν πολλοί παρατηρητές.

«Πριν από μια τέτοια επιχείρηση, ξεκινάς κοιτάζοντας την κατάσταση του πληθυσμού, σε ποια κατάσταση πρόκειται να λειτουργήσεις», αναλύει ένας υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματικός, ο οποίος υπογραμμίζει «μια πολύ κακή ανάλυση της κατάστασης των ηθικών δυνάμεων του ο στρατός της Ουκρανίας και της Ουκρανίας συνολικά».

Οι Ρώσοι, προσθέτει στο Γαλλικό Πρακτορείο , “φανταστήκανε  ότι η Ουκρανία επρόκειτο να καταρρεύσει και ότι ο πληθυσμός θα τους υποδεχόταν είτε με μια μορφή αδιαφορίας” είτε ειλικρινά θετικά.

Η έλλειψη πρόβλεψης ήταν ίσως παρόμοια με αυτό που συνέβαινε στις δυτικές πρωτεύουσες, όπου οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις, που φάνηκα από μια ξαφνική αταλάντευτη ομοφωνία, προετοιμάζονταν ήδη από τον Νοέμβριο.

Στο Βερολίνο, η υπηρεσία, «που φημίζεται ακόμη ότι διαθέτει ένα μεγάλο σώμα (…) από το οποίο έχει απομακρυνθεί ελάχιστα από το 1989 (και την πτώση του Τείχους), δεν είχε προβλέψει τη στρατηγική ρήξη της γερμανικής κυβέρνησης », εκτίμησε πριν από λίγες ημέρες το εξειδικευμένο site Intelligence Online.

«Η Μόσχα εκτίμησε επίσης αρχικά ότι το Παρίσι θα διατηρήσει μια θέση κοντά στην ουδετερότητα σε περίπτωση επέμβασης» στην Ουκρανία, προσθέτει η IOL.

Μια σειρά από εκπληκτικές θέσεις από υπηρεσίες που κληρονόμησαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, των οποίων προηγήθηκε μια κολακευτική φήμη.

Όμως τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές υπηρεσίες έχουν γίνει κατά καιρούς πρωτοσέλιδο -ή εξειδικευμένες εφημερίδες- για δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας και άλλες μυστικές επιχειρήσεις. Έχουν αποκαλυφθεί συναλλαγές, μερικές φορές με ονόματα πρακτόρων των οποίων η καριέρα τίθεται αμέσως σε κίνδυνο.

«Πρόκειται για ισχυρές, επιθετικές και απρόσκοπτες υπηρεσίες, αλλά κάνουν λάθη», καταλήγει η δυτική πηγή ασφαλείας.

Λάθη μεγάλα και τραγικά που είναι βέβαιο πως οδηγούν τη Ρωσια σε μια “Αφγανοποίηση” αν δεν βρεθει μεχρι τοτε εύσχημος τρόπος διαφυγής,  στην ιστορία που έμπλεξε  το καθεστώς του Πουτιν.


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν ξέρω αν όλα πάνε στραβά, αλλά πολλά πάνε στραβά! Μια βασική αιτία ίσως είναι το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγγενείς Ουκρανούς…οχι μόνο απλώς συγγενείς αλλά αδέλφια, εξαδέλφια, ακόμη και γονείς πόλλες φορές. Αλλος λόγος είναι ότι οι Ρώσοι υστερούν (έναντι του ΝΑΤΟ) σέ ηλεκτρονικό πόλεμο. Όταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ τελη Μαρτίου 2003, σε δυό μέρες είχαν εξουδετερώσει όλα τα radar και τίς δυνατότητες ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ τών μονάδων του Σαντάμ…(εκτός βέβαια από περιστέρια ή couriers!). Προφανώς οι Ρώσοι δεν έχουν τα μέσα, η δέν έδωσαν προτεραιότητα στό νά κάνουν κάτι παρόμοιο. Αλλες αιτίες: τα περισσότερα τανκς τών Ρώσων είναι παλαιου τύπου Τ-72 / στενές ερπύστριες/tracks πού δεν ενδείκνυνται σε έδαφος που όταν λιώνουν τα χιόνια /παγοι μετατρέπεται σε βαθειά λασπώδες terrain. Τα νέα Ρωσικά τανκς Armaty δεν φαίνεται να συμμετέχουν στόν πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ