Γιατί ο Πούτιν…..

ΠΟΥΤΙΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΓΙΑΤΙ

Γράφει ο Νίκος Μπέτσιος – Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. π. πολ. επιστ. Παντείου

 

Παρακολουθούμε όλοι μας με ενδιαφέρον και ανησυχία ,  την ”κατ επιταγή προδιαγεγραμμένη”  ανεξαρτοποίηση των δύο Ρωσόφωνων επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας και με άλλα λόγια την κατ ουσία αναμενόμενη προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό τούτο είναι το 1ο βήμα των ενεργειών του Προέδρου Πούτιν , με σκοπό και στόχο στη συνέχεια τη γεωγραφική συνένωση των δύο αυτών επαρχιών του Ντονέσκ με την Κριμαία [ όπου θα ενταχθεί και η Μαριούπολη,–ελληνικού ενδιαφέροντος] , για εμφανή  γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Η 2η εκτίμησή μου εδράζεται στη συνέχιση της στρατιωτικής απειλής της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, σε ένα ιδιόμορφο υβριδικό πόλεμο με ψυχολογικές προεκτάσεις, -χωρίς επί του παρόντος να προβεί σε στρατιωτική εισβολή, – εκτός αν προκύψουν απροσδιόριστοι λόγοι-, με επιδίωξη την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι , με άλλη φιλορωσική κυβέρνηση , με αποτέλεσμα η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. , όπως διακαώς επιθυμεί ο Πούτιν και τούτο για ευνόητους στρατηγικούς λόγους της Ρωσίας απέναντι στη Δύση.

Γιατί όμως ο Πούτιν τεντώνει επικίνδυνα το σκοινί ;…

  1. Γιατί διακρίνει ότι οι ηγεσίες της Ε.Ε. είναι ….”παιδική χαρά”….
  2. Γιατί έχει σταθμίσει τις κυρώσεις σε βάρος του ,[κοινωνικές-οικονομικές-εμπορικές] και εκτιμά ότι δεν θα τον ”πονέσουν” και ιδιαίτερα.
  3. Γιατί οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ -πάντα προς το παρόν- δεν θα επιδιώξουν στρατιωτική σύγκρουση μαζί του -εξαιρουμένου απρόβλεπτου παράγοντα που μπορεί δυνητικά να προκύψει-.
  4. Γιατί επιδιώκει , οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ να βρίσκονται μακράν των συνόρων του .
  5. Γιατί η Ουκρανία ουσιαστικά είναι μία διαιρεμένη κοινωνικά και εθνολογικά χώρα , σε Ρωσόφιλους [ στα ανατολικά] και δυτικόφιλους [ στα δυτικά] της χώρας και δεν έχει ενιαία συνοχή , ενώ επιπρόσθετα το έδαφος και υπέδαφός της είναι πλούσιο σε αγαθά γης και μεταλλεύματα.
  6. Γιατί ο Πούτιν επιθυμεί να επαναφέρει την Ρωσία ως ηγέτιδα δύναμη , -όπως παλιά με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας-.

Ελπίζω και εύχομαι να μη δούμε τα τραγικά χειρότερα που θα μας επηρεάσουν κοινωνικά και οικονομικά. Θα δείξει………


Περισσότερα άρθρα από τον Νίκο Μπέτσιο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ