Με μισόλογα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντά στο θέμα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο.
Γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό έγιναν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία Τούρκων πολιτών αιτούντων άσυλο, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7.
Ο κ. Μουζάλας δήλωσε την αντίθεσή του με τις επαναπροωθήσεις και τόνισε ότι πρόκειται για παράνομη πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο υπουργός επισήμανε ότι «η προσφυγική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους, τόσο εμάς, όσο και την Ευρώπη» και εκτίμησε πως η Ελλάδα «θα έπρεπε να διαθέτει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εδώ και 15 χρόνια».
Κλείνοντας, ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ασφαλείς διαδρόμους και να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στην πρώτη χώρα που θα εξετάζει τις αιτήσεις για άσυλο και όσα χρειάζεται ώστε ο καθένας να παίρνει το δρόμο του.
Έρευνα κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη
Να σημειωθεί ότι για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο ο Συνήγορος του Πολίτης έχει αποφασίσει τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας και την ανάθεση της διενέργειας της έρευνας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όπως τονίζει στο έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, η έρευνα θα γίνει για την εξακρίβωση εάν πράγματι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές τούρκοι πολίτες που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία.
Την ενδεχόμενη εμπλοκή με ενέργιες ή παραλείψεις στο υπό αναφερόμενο περιστατικό των αρμόδιων ελληνικών αρχών, όπως Ελληνική Αστυνομία, Υπηρεσία υποδοχής, υπηρεσία Ασύλου.
Τις διαδικασίες που τυχόν ακολουθήθηκαν στο αναφερόμενο περιστατικό και τις διαδικασίες διερεύνησης που ενεργοποιήθηκαν για τα ανωτέρω μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Ένας από τους πρόσφυγες μάλιστα που είχε επαναπροωθηθεί στην Τουρκία ήταν ο Τούρκος δημοσιογράφος Murat Çapan, που είχε καταδικαστεί στην Τουρκία ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος.
Ο Murat Çapan επαναπροωθήθηκε κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην φυλακή.