Η απάντηση του ΥΠΕΞ στις τούρκικες γελοιότητες για τα μειονοτικά σχολεία στη Θράκη

ΥΠΕΞ

Ξεκάθαρη απάντηση δίνει το ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του στα όσα θυμήθηκε σήμερα να υποστηρίξει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι «διαμαρτυρόμενος» για τον αριθμό των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη.

 

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «σχετικά με τη σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί σχολείων μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. 

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών.

Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».

Τι υποστήριξε ο Ακσόι

Νωρίτερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ σε γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι “Το κλείσιμο οκτώ σχολείων της μουσουλμανικής μειονότητας είναι μέρος της πολιτικής πίεσης και της αφομοίωσης που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζει η Ελλάδα έναντι της «τουρκικής μειονότητας» στη δυτική Θράκη”.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Άκσοϊ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια συστηματικά και με επιχείρημα το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων της μειονότητας στη Θράκη λόγω περισυλλογής και μη επαρκούς αριθμού μαθητών, έχει μειώσει τον αριθμό των δημοτικών σχολείων – χωρίς πρότερη διαβούλευση – από 231 σε 115.

Ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα, στην οποία η ΕΕ είναι θεατής. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης και την καλεί να θέσει τέρμα στην παραβίαση – με απλές δικαιολογίες – του δικαιώματος στην εκπαίδευση των μελών της μειονότητας και να ανοίξει ξανά τα εν λόγω σχολεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ