Εντείνεται ο διάλογος για την υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου. Την άποψη του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύσσει ειδικός συνεργάτης του ArmyNow.Net
Γράφει Ειδικός Συνεργάτης ΠΝ
Τα τελευταία 20 περίπου χρονιά μόνιμη επιδίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ (τουλάχιστον λεκτικά) , είναι η αναδιοργάνωση τους ,με στόχο να γίνουν πιο σύγχρονες ,πιο κινητικές ,πιο αποτελεσματικές επιχειρησιακά άλλα και για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των πόρων και των μέσων που τους διατίθενται. Τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας κατέληγε σε ημίμετρα ή σε πανηγυρικές εξαγγελίες , οι οποίες γίνονταν μόνο για να υπάρξει θόρυβος και δημιουργία εντυπώσεων στα ΜΜΕ ενώ στην ουσία ελάχιστα γίνονταν κυρίως προς την κατεύθυνση της ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ και της ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ των Κλαδών των ΕΔ.
Είναι αλήθεια ότι οι ΕΔ παγκοσμίως είναι συντηρητικοί οργανισμοί που δύσκολα αλλάζουν τις δομές τους και δύσκολά μετεξελίσσονται αν δεν υπάρξουν γεγονότα που αποδεικνύουν την ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών και δογμάτων. Τέτοια γεγονότα όπως ο Α΄ και Β ΠΠ επέβαλλαν την αναδιοργάνωση και έδωσαν το πλεονέκτημα στις ΕΔ των χωρών που αντιλήφθηκαν έγκαιρα τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν.
Πείτε μας την άποψή σας για το θέμα. Περιμένουμε τα e-mail σας στο editor@armynow.net ή κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Ανάλογα γεγονότα έχουν συμβεί και λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι σήμερα και επιβάλουν σοβαρή αναδιοργάνωση των ΕΔ μας. Η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας ,η κρίση των Ιμίων και κυρίως η παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση καθώς και η ήδη ορατή ανατροπή των συσχετισμών ισχύος με την Τουρκίας ,αποτέλεσαν και αποτελούν ισχυρό κίνητρο της ηγεσία των ΕΔ για την λήψη αποφάσεων που θα βελτιστοποιήσουν την οργανωτική δομή των 3 Κλάδων .
Με αφορμή την διαφαινόμενη υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αρχηγείου Στόλου ,σύμφωνα με όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας ,θα πρέπει να εξετάσουμε εάν αυτή βελτιώνει την υφιστάμενη δομή, εάν επιτυγχάνεται, η εφαρμογή της ποθητής «ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ», η βέλτιστη αξιοποίηση πόρων και μέσων και τελικά εξασφαλίζεται καλύτερα την άμυνα των νησιών μας.
Υφιστάμενη κατάσταση: σε περίπτωση διεξαγωγής επιχειρήσεων στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου έχουμε τον Αρχηγό Στόλου με αρμοδιότητα την άμυνα των νήσων από θαλάσσης και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ αρμόδιο για την άμυνα των ιδίων νήσων σε ένα άλλο στρατηγείο με ουσιαστικά τον ίδιο στόχο. Έχουμε δηλαδή 2 Διοικητές, 2 Στρατηγεία και 2 Συστήματα Επιτηρήσεως θαλασσίου χώρου για τον ίδιο σκοπό.
Επιπρόσθετα η διεξαγωγή επιχειρήσεων υπό 2 διαφορετικούς Διοικητές σε ένα περιορισμένο γεωγραφικά θαλάσσιο θέατρο πέριξ των νήσων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο συγχύσεως και αμοιβαίων παρεμβολών αφού στο θαλάσσιο χώρο εκτός των πλοίων του Στόλου θα επιχειρούν και τα πλωτά της ΑΣΔΕΝ
Υπαγωγή Επιχειρησιακού Έλεγχου ΑΣΔΕΝ στο ΑΣ :Στην περίπτωση υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στον Επιχειρησιακό Έλεγχο του ΑΣ, σημαίνει ότι (ενώ διατηρείται η Διοικητική Διοίκηση στην ΑΣΔΕΝ και στο ΓΕΣ), οι 2 αυτοί σχηματισμοί θα διεξάγουν την εκάστοτε επιχείρηση υπό μία ενιαία Διοίκηση ,από το ίδιο Στρατηγείο ,με πλήρη εκμετάλλευση των μέσων επιτηρήσεως θαλασσίου χώρου της ΑΣΔΕΝ και ΑΣ (παρατηρητήρια .ραντάρ. κάμερες κλπ) και θα αποφεύγεται ο κίνδυνος αμοιβαίων παρεμβολών και συγχύσεως μεταξύ των σκαφών ΑΣΔΕΝ και ΑΣ Είναι προφανές ότι με αυτό το σχήμα επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση πόρων και μέσων και τελικά εξασφαλίζει καλύτερα την άμυνα των νησιών μας.
Στο σχήμα αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να ενταχθεί κα η Ταξιαρχία Πεζοναυτών η οποία είναι η κατεξοχήν δύναμη ενίσχυσης των νησιών μας και η οποία πρέπει να φορτωθεί και να μεταφερθεί τάχιστα με πλοία του Στόλου μας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης της Ταξιαρχίας όσο το δυνατόν εγγύτερα του ναυστάθμου για ελαχιστοποίηση των χρόνων φόρτωσης και μεταφοράς στην νήσο που ενδεχομένως θα απαιτηθεί.
Επισημαίνεται ότι ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ είναι « η εκτέλεση επιχειρήσεων 2 ή περισσοτέρων κλάδων των ΕΔ υπό μία ενιαία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Διοίκηση» και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την αφομοίωση του ενός Κλάδου από τον άλλον.
Ο όρος «επιχειρησιακή υπαγωγή» Σχηματισμού ενός Κλάδου ,σε Σχηματισμό άλλου δεν πρέπει να δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά. Οι Κλάδοι διατηρούν την αυτοτέλεια τους και την Διοικητική Υπαγωγή τους, έχουν όμως την υποχρέωση να επιχειρούν υπό ενιαίο πνεύμα όταν απαιτείται.