Η δήλωση – στήριξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ σε Σάρατζ και Ερντογάν και η απάντηση από το «ενοχλημένο» ΥΠΕΞ

ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σοβαρές αναταράξεις στου κόλπους του ΝΑΤΟ έχουν φέρει οι χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος τόνισε ότι η Συμμαχία θα στηρίξει τον σύμμαχο του Ερντογάν Σάρατζ στη Λιβύη.

Ειδικότερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της GNA στον εμφύλιο στη βορειοαφρικανική χώρα και δήλωσε «Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν στην ίδια εξίσωση ο Χάφταρ και η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η μοναδική αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Γι’ αυτό τον λόγο, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Δεν έκανε τίποτε άλλο δηλαδή από το να στηρίξει ότι ακριβώς λέει η Τουρκία και ο Ερντογάν έξω από κάθε λογική των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Ιδιαίτερα δε από το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποδεδειγμένα σπάσει το εμπάργκο όπλων οπλίζοντας συνεχώς τον Σάρατζ ενώ έχει στείλει χιλιάδες Σύριους μαχητές και με τον οποίο υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο κήρυξης ΑΟΖ σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Λιβύη.

Πρόσθεσε δε ότι το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του κ. Στόλτενμπεργκ, σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, «προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας».

«Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς», κατέληξε ο κ. Γεννηματάς.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ