Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ αναγορεύεται σε Επίτιμη Διδάκτορα της ΣΣΕ από το ΓΕΣ

Σε Επίτιμη Διδάκτορα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων θα αναγορευτεί η γνωστή Ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε πανηγυρική τελετή
 
 
 
Η παγκοσμίου φήμης και κύρους Ελληνίδα Πανεπιστημιακός – Βυζαντινολόγος Ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα αναγορευθεί σε επίτιμη διδάκτορα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ.
Αποτελεί πραγματικά μια ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κίνηση για την ΣΣΕ να τιμήσει αλλά και να διαθέτει μια τέτοιου μεγέθους Ακαδημαϊκό που έχει υπηρετήσει και προβάλλει την Ελλάδα και κυρίως την Βυζαντινή της ιστορία σε όλο τον κόσμο.
Η πανηγυρική τελετή αναγόρευσης επίτιμης διδάκτορος της Σχολής, της Πρυτάνεως κ. Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ , θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Υπτγος Αλέξανδρος Ξηρός» της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στις 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:30.

Ποια είναι η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976, καθώς επίσης και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926.
Μετακόμισε στη Γαλλία το 1950. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δύο χρόνια μετά την άφιξή της, διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ενώ το 1964 λαμβάνει τον τίτλο της διευθύντριας του Κέντρου και το 1967 αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόνη, ενώ στο μεταξύ τιμήθηκε με τον τίτλο του Docteur des Lettres. Ενώ διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1, εξελέγη Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (1970-1973) και το 1976, Πρύτανις.
Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, αξιωματικό του γαλλικού στρατού Ζακ Αρβελέρ (Jacques Ahrweiler), με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Είναι Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανις των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας.
Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ