Η «επίταξη» της ιδιωτικής περιουσίας και το κυβερνητικό αδιέξοδο στο μεταναστευτικό

ΚΑΡΑΒΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
ΦΩΤΟ: Η περιοχή Καράβα στο Μανταμάδο Λέσβου

Η κυβέρνηση είναι πλέον φανερό ότι «πνίγηκε» στις προεκλογικές της φούσκες ότι θα λύσει άμεσα το μεταναστευτικό, αφού για όλα έφταιγε ότι τα σύνορα ήταν ξέφραγο αμπέλι – όχι ότι δεν ήταν – τα οποία θα έκλεινε και θα απέτρεπε τις ροές.

Τελικά δεν έγινε τίποτε από αυτά που έλεγε και από τις υποσχέσεις ότι θα βάλει τάξη και θα αποσυμφορήσει τα νησιά. Επτά μήνες μετά αποφασίζει και διατάσσει να επιτάξει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τις ιδιωτικές περιουσίες των νησιωτών και να φορτώσει αυτά με κλειστές δομές που παραπέμπουν σε φυλακές.

Όσες προσπάθειες και να έκανε από το καλοκαίρι φάνηκαν και αναποτελεσματικές αλλά κυρίως άρχισε να συγκεντρώνει πολύ γρήγορα μεγάλο πολιτικό κόστος, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με τα όσα υπόσχονταν προεκλογικά και στα νησιά αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας τα οποία πολύ γρήγορα αποδείχτηκαν «φούσκα». Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάσει δεν είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί έτσι απλά και αυτό άργησε να το αντιληφθεί μέσα στην παραζάλη της εκλογικής νίκης.

Το σχέδιο με τους τέσσερις άξονες που παρουσίασε και συγκεκριμένα:  Φύλαξη των συνόρων μας, Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, Αυξημένες επιστροφές, Κλειστές δομές δεν αποτελεί αποτέλεσμα κάποιας βαθιάς ανάλυσης. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να διαχειριστεί τις ροές οι οποίες δε θα σταματήσουν αφού δε πρόκειται να αποθαρρυνθεί κανένας απελπισμένος να προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη.

Το να επιτάξει, όμως ένα κόμμα σαν αυτό της ΝΔ, ιδιωτική περιουσία η οποία αποτελεί κορωνίδα της πολιτικής της, είναι σημάδι απόγνωσης και φόβου. Εκτός από ακραίο μέτρο χτυπάει ακριβώς στην καρδιά της πολιτικής της ιδεολογίας.  Δύσκολα λοιπόν θα το καταπιούν στα νησιά μαζί βέβαια με τις κλειστές, ημίκλειστες, ελεγχόμενες ή όπως αλλιώς θα βαφτίσει η Κυβέρνηση τις νέες δομές δίπλα στις παλιές που κανείς δεν εγγυάται ότι θα κλείσουν.

Ο χειμώνας τελειώνει σύντομα και οι μετανάστες-πρόσφυγες υποχείρια του Ερντογάν και όπλο εκβιασμού δυστυχώς θα αυξάνονται συνεχώς. Η Κυβέρνηση όμως επέλεξε να ανοίξει εσωτερικά μέτωπα τα οποία και πρέπει τώρα να σκεφτεί  πως θα τα κλείσει. Και σίγουρα δε θα είναι λίγα και οι διμοιρίες των ΜΑΤ που θα στείλει στις περιοχές που θα επιτάξει δε θα λύσουν το πρόβλημα.

Γιατί οι κουρασμένοι και οργισμένοι νησιώτες περίμεναν κάτι καλύτερο από τη νέα Κυβέρνηση και σίγουρα δε περίμεναν ότι θα τους πάρει τις περιουσίες τους χωρίς μάλιστα εγγυήσεις ότι θα λύσει το πρόβλημα που είναι γεωπολιτικό – όπως και η ίδια πλέον παραδέχεται – και πρωτίστως ευρωπαϊκό. Αν δεν προσανατολιστεί για να το αντιμετωπίσει έτσι το μόνο που θα καταφέρει είναι κοινωνική αναστάτωση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δε θα αργήσουν να έρθουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ