Η «γλώσσα» των Σκοπιανών …τσάκισε τα νεύρα των Ελλήνων!

ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΑΕΦ ΠΡΕΣΠΕΣ

«Φωτιές» άναψε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό οι χθεσινές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ ότι που θα διδάσκεται στην Ελλάδα η «Μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα.

 

Από όλες τις πλευρές στάλθηκαν ηχηρά μηνύματα προς τη Σκοπιανή πλευρά διαμηνύοντας από τη κυβερνητική πλευρά ότι πρέπει να παραμείνουν στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανήλθαν δηλώνοντας την διαφωνία τους με την Συμφωνία.

Μάλιστα υπήρξε μετά από πίεση της Ελληνικής πλευράς παρέμβαση από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νιμιτς ενώ το Μαξίμου διέψευσε ότι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ ενώ χαρακτηριστικό του κυβερνητικού εκνευρισμού ήταν και η άρνηση του ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου στη χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων να σχολιάσει τις δηλώσεις.

Από χθες το βράδυ πάντως Σκοπιανή κυβέρνηση προσπάθησε να αναδιπλωθεί και να στορογγυλέψει τις δηλώσεις Ζάεφ χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Με γραπτή δήλωση ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, απάντησε πως «δεν υπάρχουν άρθρα στη συνθήκη των Πρεσπών που να ορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δυο χώρες», ενώ υπενθύμισε ότι η Συνθήκη προβλέπει την μη εμπλοκή των δυο χωρών στα εσωτερικά της άλλης.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

Το μήνυμα στάλθηκε πρώτα και κύρια σε ανώτερο επίπεδο από τον ΠτΔ Π. Παυλόπουλο ο οποίο κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο Πρόεδρο επισήμανε ότι  «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και σημείωσε : «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». «Είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

«Η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως» στην συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και προσέθεσε πως αυτό «μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».

Οργισμένη ήταν και η δήλωση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ο οποίος από τη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων επισήμανε: «Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις, πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

Σημειώνεται πως οι Πρέσπες καθιστούν σαφές πως τόσο η σημερινή όσο και μελλοντική εκδοχή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση της γειτονικής χώρας σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Απαγορεύει επίσης στις δύο πλευρές να υιοθετήσουν οιαδήποτε δήλωση αλυτρωτισμού.

Η συμφωνία επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να αποκαλεί την γλώσσα της «μακεδονική», με την διευκρίνιση ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει οιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Δεν περιέχεται κάποια πρόνοια για διδασκαλία γλώσσας στην Ελλάδα, όμως η χώρα μας δεν δεσμεύεται να αποκαλεί την γλώσσα της ΠΓΔΜ «μακεδονική».

Μητσοτάκης: Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Aπαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας όμως πως ήταν αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η ΝΔ είχε πει από την πρώτη στιγμή, «ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για αυτό που συμφώνησε» ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς. Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ