Η Κυβέρνηση ξεπαγώνει τα «παγωμένα» ΜΟΕ με την Τουρκία εν μέσω κλιμάκωσης των προκλήσεων

Έτοιμη δηλώνει η Κυβέρνηση να προχωρήσει εκ νέου σε συζητήσεις στις 16 Φεβρουαρίου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία τα οποία είχαν παγώσει μετά τις εκλογές.

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις το περασμένο Δεκέμβριο είχε υπάρξει κυβερνητικό αλαλούμ όταν το ΥΠΕΘΑ και λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν να ανακοινώνει πάγωμα τότε της συζήτησης των ΜΟΕ με την Τουρκία και το Μαξίμου λίγη ώρα αργότερα να τα ξεπαγώνει.

Σήμερα και με αφορμή ερώτηση για την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας που έγινε γνωστό χθες από κυβερνητικές πηγές και για το κατά πόσο σηματοδοτούν αλλαγή τακτικής της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ξεπάγωμα παγωμένης διαδικασίας» αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του γγ του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Υπογράμμισε πως «έχει σημασία να υπάρχουν ανοιχτά κανάλια συνομιλίας ακόμη και σε περιόδους έντασης κυρίως σε περιόδους έντασης» και εξέφρασε την ελπίδα πως σε πνεύμα συνεργασίας θα εκτονωθεί η ένταση και θα σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις το περασμένο Δεκέμβριο είχε υπάρξει κυβερνητικό αλαλούμ όταν το ΥΠΕΘΑ και λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν να ανακοινώνει πάγωμα τότε της συζήτησης των ΜΟΕ με την Τουρκία και το Μαξίμου λίγη ώρα αργότερα να τα ξεπαγώνει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες η νέα συνάντηση θα γίνει επί ελληνικού εδάφους είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου και θα είναι διάλογος σε επίπεδο τεχνικών, στρατιωτικών κλιμακίων.

Είναι μια κίνηση που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έρχεται σε συνέχεια του κεντρικού δόγματος του Πρωθυπουργού ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι απαραβίαστα, όμως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ενεργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, oι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών επρόκειτο -κατόπιν τουρκικής επιθυμίας – να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis καθυστέρησε την διαδικασία.

Σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές είναι τριπλός:

-Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,

-Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και

-Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αναμένεται να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση καθώς είχαν βρεθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ