Η Μάχη της Deir ez-Zor: Πύραυλοι κρουζ και ανταγωνισμός για τα σύνορα

Η Μάχη της Deir ezZor πλησιάζει στην κορύφωση της καθώς οι δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ και η συριακή αντιπολίτευση ανταγωνίζονται για τα μέγιστα κέρδη.

 

 

Δημοσιογράφοι προσκεκλημένοι του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας παρακολούθησαν από το κατάστρωμα της φρεγάτας «Ναύαρχος Essen», στην ανατολική Μεσόγειο, δύο υποβρύχια να βάλλουν εφτά πυραύλους κρουζ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Igor Konashenkov, είπε στους δημοσιογράφους αργότερα ότι οι πύραυλοι έπληξαν στόχους νοτιοανατολικά της Deir ez-Zor, καταστρέφοντας έναν σταθμό διοίκησης, ένα κέντρο επικοινωνιών, μία αποθήκη πυρομαχικών και σκοτώνοντας απροσδιόριστο αριθμό μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υπό ρωσική αεροπορική κάλυψη, κατάφεραν να σπάσουν το τέλμα τριών χρόνων γύρω από αυτήν την πόλη στον Ευφράτη.

Μάχη της Deir ez-Zor
Ο πύραυλος Kalibr.

Η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά τις δυνάμεις του Πρόεδρου Μπασάρ Άσαντ από το 2015. Έχει βάλλει κατ΄ επανάληψη πυραύλους Kalibr σε στόχους στη Συρία τόσο από πλοία όσο και από υποβρύχια, ενώ έχει βάλλει πυραύλους κρουζ και από στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Οι συριακές κυβερνητικές και φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από μία έντονη αεροπορική εκστρατεία προχώρησαν μέσα στην πόλη και έλυσαν την πολιορκία τριών ετών που υφίστατο δύναμη του συριακού στρατού που είχε απομονωθεί στο δυτικό άκρο της πόλης. Ήταν μία μεγάλη νίκη με μεγάλη συμβολική σημασία για τις κυβερνητικές δυνάμεις. Από τότε μάχονται με τα υπολείμματα των ισλαμιστών μέσα στην πόλη, έχοντας πλέον στα χέρια τους το 60% αυτής. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν πλέον κυκλώσει τους ισλαμιστές από τρεις πλευρές και βομβαρδίζουν τη συνοικία al-Bogheliyah στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης.

Οι ισλαμιστές βρίσκονται με την πλάτη στον Ευφράτη, ελέγχουν όμως ακόμη κατοικημένες περιοχές έξω από την πόλη καθώς και τη μεθόριο με το Ιράκ. Όμως η Μάχη της Deir ez-Zor είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Καθώς το ΙΚ παραπαίει από τις ήττες του έχει ανοίξει ο αγώνας δρόμου για τη μεθόριο με το Ιράκ που ακόμα ελέγχεται από αυτό. Στον αγώνα συμμετέχουν οι δυνάμεις του Άσαντ και οι σύμμαχοί του από τη μία και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ από την άλλη, οι οποίες προελαύνουν προς την ευρύτερη περιοχή της Deir ez-Zor από τα ανατολικά και τα βόρεια από την άλλη πλευρά του Ευφράτη.

Ο Bassem Aziz, εκπρόσωπος τύπου των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Syrian Democratic Forces – SDF), είπε ότι τα στρατεύματα τους έχουν τον έλεγχο μιας βιομηχανικής περιοχής στην ανατολική όχθη του ποταμού, λίγα μίλια από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Aziz είπε ότι βρίσκονται το SDF βρίσκεται 6 χλμ. από την ανατολική είσοδο της πόλης.

Η εγγύτητα στην οποία βρίσκονται αυτές οι δύο δυνάμεις αυξάνει την ένταση καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον έλεγχο των συνόρων με το Ιράκ και τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας.

Η Συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ σε δήλωση της ανέφερε ότι θα υποστηρίξει τους συνεργάτες της στο έδαφος για να νικήσουν το ΙΚ και θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι οι τρομοκράτες δεν θα ξεφύγουν προς τα σύνορα με το Ιράκ.

Σε μια άλλη εξέλιξη στο τέλος Αυγούστου η λιβανέζικη Χεζμπολά συμφώνησε να επιτρέψει σε εκατοντάδες μαχητές του ΙΚ να διέλθουν με τις οικογένειες τους τα σύνορα Λιβάνου – Συρίας και στη συνέχεια διαμέσου της επαρχίας της Deir ez-Zor να εγκατασταθούν στην Boukamal, μία συριακή πόλη που ελέγχεται από το ΙΚ και βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ. Σε αντάλλαγμα το ΙΚ θα απελευθέρωνε μαχητές της Χεζμπολά που είχε αιχμαλωτίσει και θα επέστρεφε τις σωρούς Λιβανέζων στρατιωτών.

Η διευθέτηση αυτή δυσαρέστησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ιράκ που δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές θα έπρεπε να είχαν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης και δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί να βρεθούν πλησίον των ιρακινών συνόρων.

Το «Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Rami Abdurrahman» που εδρεύει στη Μ. Βρετανία ανέφερε ότι λεωφορεία και άλλα οχήματα που μετέφεραν 400 περίπου μαχητές του ΙΚ και μέλη των οικογενειών τους πέρασαν στην επαρχία της Deir ez-Zor. Δεν ήταν ξεκάθαρο που ακριβώς τα κατευθύνονταν λεωφορεία.

Αεροσκάφη της Συμμαχίας των ΗΠΑ προσέβαλλαν τον δρόμο που κινούνταν τα λεωφορεία αφήνοντας τα διάσπαρτα στην έρημα για περίπου δύο εβδομάδες, αν και κάποια οχήματα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την περιοχή που ελέγχει το ΙΚ. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι χτύπησαν τον δρόμο και όχι τη φάλαγγα των οχημάτων επειδή σε αυτά υπήρχαν πολίτες.

Την προηγούμενη βδομάδα η Συμμαχία των ΗΠΑ ανέφερε ότι σταμάτησε να επιτηρεί την παραπάνω φάλαγγα μετά από ρωσικό αίτημα, καθώς τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Deir ez-Zor.

Η Μάχη της Deir ez-Zor θα φέρει νέες και ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Πηγή: RealClear Defense

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ