Η Τουρκία δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι με τους Ελληνκύπριους, λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Τουρκία δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι με τους Ελληνκύπριους, απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην πρόταση του ‘Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Η πρόταση μίλαγε για απευθείας συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη με την τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως υποστηρίζει μάλιστα το τούρκικο ΥΠΕΞ ότι η πρόταση δεν είναι καθόλου σοβαρή.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η πρόταση αυτή της ΕΕ η οποία σε καμιά από τις δηλώσεις της δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων επί των φυσικών πηγών του νησιού και τους αγνοεί, δεν είναι καθόλου σοβαρή”.

“Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα, μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό συνομιλητές των Ε/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι οι Τουρκοκύπριων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές της Ελληνκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’, είναι ο αντιπρόεδρος της ‘τδβκ’ και ‘υπουργός εξωτερικών’ κ. Κουντρέτ Οζερσάι”», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «εάν επιδιώκεται λύση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δύο ‘λαοί’ στο νησί το συντομότερο για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού συνεργασίας έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων», προσθέτοντας ότι «η πρόταση της ‘τδβκ’ στις 13 Ιουλίου 2019 διασφαλίζει την απαραίτητη βάση γι’ αυτό».

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Δεν τίθεται θέμα η χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι με την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου` η οποία έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ