«Η Τουρκία δείχνει πως εννοεί τον διάλογο» λέει ο Αναστασιάδης για το «Γιαβούζ» που πάει ξανά για γεώτρηση

ΓΙΑΒΟΥΖ

Στην νέα προκλητική στάση της Άγκυρας η οποία ανακοίνωσε με Navtex  πως προχωρά σε γεώτρηση με το Γιαβούζ από τις 18 Ιουλίου στα νοτιοδυτικά της Κύπρου αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου

 

Στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβιβαστούν οι ενέργειες και οι δράσεις της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επετειακή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για «νέα παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν [σ.σ. η Τουρκία] όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο.

Δεν έχω παρά να καταδικάσω βεβαίως ανάλογη ενέργεια, αλλά είναι κάτι που θα διαβιβαστεί κατά το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες και τις δράσεις μιας χώρας που παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Χριστοδουλίδης: Στερείται σοβαρότητας η Τούρκικη επιχειρηματολογία

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να παρουσιάσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Στερείται σοβαρότητας αυτή η επιχειρηματολογία. Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα της ευρύτερης συμπεριφοράς της Τουρκίας απασχόλησε πρόσφατα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Εμείς μιλάμε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με την Καγκελάριο της Γερμανίας, υπήρξε και δική μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο Πρόεδρος, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Έχω ενημερωθεί από τους ομολόγους μου ότι γίνεται αυτή η συνειδητή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα είναι ενδιαφέρον και ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία, ότι στην πρόταση της για δήθεν ανάγκη διαλόγου ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους λέει ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με τον κ. Οζερσάι και όχι τον κ. Ακκιντζί. Είναι ακόμη μια ένδειξη των σκοπιμοτήτων που επιχειρεί να αξιοποιήσει μέσα από τέτοιες εισηγήσεις ή προτάσεις που στερούνται κάθε σοβαρότητας».

Ερωτηθείς αν αυτά έχουν τεθεί από πλευράς Τουρκίας στη συνάντηση στο Βερολίνο απάντησε «όχι δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ και κανείς δεν συζητά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ