Hellas Sat: Το χρονικό του δορυφορικού προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου

HELLAS SAT ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Σαν σήμερα, στις 31 Αυγούστουτο 2002,  τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδος Hellas Sat.

 

Η Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και έχει αναλάβει μέσω συμβάσεων τα αποκλειστικά δικαιώματα της αξιοποίησης της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου (39° Ανατολικά).

Μετά την πρώτη εκτόξευση του Hellas Sat το 2002, ακολούθησαν οι Hellas Sat 2 το 2003, ο Hellas Sat 3 το 2017 ο Hellas Sat 4 το 2019, ενώ το 2025 αναμένεται να εκτοξευτεί ο Hellas Sat 5.

Hellas Sat

Η Hellas Sat ξεκίνησε τη δραστηριότητά της  με τη μίσθωση του γερμανικού δορυφόρου DFS Kopernikus 3 από την Deutsche Telekom που εκτοξεύτηκε το 2002. Ο δορυφόρος ονομάστηκε συμβατικά Hellas Sat 1.

Hellas Sat 2

Ο Hellas Sat 2, ήταν ο πρώτος ιδιόκτητος ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Πρόκειται για το μοντέλο Eurostar E2000+ της γαλλικής εταιρείας Astrium. Την ευθύνη εκτόξευσης του Hellas Sat 2 είχαν οι εταιρείες Lockheed Martin και International Launch Services. Η εκτόξευση έγινε στις 13 Μαΐου 2003 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στο διάστημα από έναν πύραυλο Atlas V, που μεταξύ των σχεδιαστών του έχει και τον, ελληνικής καταγωγής, Γιάννη Καρά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lockheed Martin. Μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, ο Hellas Sat 2 τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά (στην αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου, που βρίσκεται πάνω από την Κένυα).

Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 διαθέτει 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αμερικής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής – Κεντρικής Ασίας. Με τον Hellas Sat 2, η Hellas Sat ξεκίνησε τη διεθνή δραστηριότητά της αποκτώντας περισσότερους από 100 πελάτες σε 32 χώρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δορυφόρος παραμένει στο Διάστημα για 17,5 χρόνια στην ελληνική τροχιακή θέση, έχοντας ξεπεράσει το ανώτατο όριο ζωής που ήταν τα 15 χρόνια.

 

Hellas Sat 3

Με τον δορυφόρο Hellas Sat 2 να φτάνει στο τέλος της «ζωής» του, η Hellas Sat σχεδίασε την αντικατάστασή του με δυο νέους δορυφόρους τον Hellas Sat 3 και τον Hellas Sat 4. Ο Hellas Sat 3 είναι ένα μοντέλο Spacebus-4000C4 κατασκευασμένο από την γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space. Την εκτόξευση ανέλαβε η γαλλική ArianeSpace και πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2017 στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουϊάνας, με έναν πύραυλο Ariane 5 να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στο διάστημα. Τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά στην τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου.

Hellas Sat 4

Στις 5 Φεβρουαρίου 2019, εκτοξεύτηκε από το Ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας ο δορυφόρος Hellas Sat 4, από τη «μύτη» του εκτοξευτήρα Ariane 5, του πλέον ισχυρού εκτοξευτήρα του πλανήτη.

O νέος δορυφόρος τοποθετήθηκε στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου “συνάντησε” τον Hellas Sat 3 που ήταν ήδη σε τροχιά από το 2017 και μαζί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Οι καινοτόμες τεχνολογίες που ενσωματώνει επιτρέπουν στο δορυφόρο να έχει χρόνο ζωής πέραν των 20 ετών.

 

 

Hellas Sat 5

Ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του νέου δορυφόρου Hellas Sat 5, που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2025. Ο νέος δορυφόρος θα ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες και θα προσφέρει υψηλότερες συχνότητες αλλά και ταχύτητες.

Ο Hellas Sat 5 θα μπορεί να δώσει 500 Mbps στον χρήστη, όταν οι σημερινοί δορυφόροι μπορούν να δώσουν ως και 200 Mbps.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ