Οι ΗΠΑ θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση μαξιλάρι της πολιτικής τους

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΠΑ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Ακόμα και ο EastMed αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ ήθελαν και θέλουν την Ένωση μονίμως μαξιλάρι της δικής τους πολιτικής. Και όταν λέμε Ένωση εννοούμε όχι μόνο το θεσμικό οικοδόμημα, αλλά και τις υπερδυνάμεις του οικοδομήματος. Η Γαλλία ούτε επί Ντε Γκωλ έσκυψε το κεφάλι στις ΗΠΑ ούτε τώρα που ο Γάλλος, αναλαμβάνοντας εκτός των άλλων την Προεδρία της ΕΕ, βγαίνει μπροστά ως ρυθμιστής.

Στις 8/12 είχα ανεβάσει το άρθρο: Μήπως πηγαίνουμε σε μια πιο ενισχυμένη Συνθήκη του Αβραάμ;

Η Αμερική αυτήν την στιγμή πηγαίνει να περάσει ένα δεύτερο νομοσχέδιο, παρόμοιο με αυτό του 3+1 (δηλαδή το λεγόμενο EastMed Act) που αναφερόταν στη ΝΑ Μεσόγειο και τον ενισχυμένο ρόλο συγκεκριμένων κρατών, ήτοι Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη συμμετοχή και της ίδιας στα παρελκόμενα της ΝΑ Μεσογείου.

Όμως εδώ και εννοούμε μια πιο ενισχυμένη Συνθήκη του Αβραάμ, στόχος καθίσταται να μπει στο παιχνίδι το Ιράν. Το Ιράν προωθεί ένα περίεργο αλισβερίσι με τον πιο θανάσιμο εχθρό του που ακούει στο όνομα Σαουδική Αραβία. Φυσικά όλα ξεκίνησαν από τη Γαλλία, με τη Σύνοδο της Βαγδάτης τον Ιούλιο του 2021, και προσπαθούν τώρα οι ΗΠΑ, όπως και με τη διπλωματική διάσταση του EastMed που δεν φέρει σχέση με την τεχνική διάσταση, να καρπωθούν πάλι ο,τι άνοιξε η Ένωση.

Το τελευταίο tweet πριν λίγες ώρες του Άντονι Μπλίνκεν, που γράφει ότι: “δεν μιλάμε για την Ουκρανία χωρίς (ενν. τη συμμετοχή) της Ουκρανίας, όπως δεν μιλάμε για την Ένωση χωρίς (ενν. τη συμμετοχή) της Ένωσης”.

Αυτό το tweet που εξισορροπεί μία Ουκρανία με την Ένωση βάζει όχι μόνο σε δυσμενείς σκέψεις, αλλά και ότι οι ΗΠΑ υποβιβάζουν τον ενωσιακό Θεσμό, αναδεικνύοντας ότι τον θεωρούσαν πάντοτε μαξιλάρι της πολιτικής τους.

Αυτήν την στιγμή, θεωρώ ότι είναι άκυρο να πιστεύεται, ότι υφίσταται ένα bras de fer ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά υφίσταται ένα άτυπο και σκιώδες bras de fer ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία.. Οι ΗΠΑ δεν ανέχονται το γεγονός ότι το μαξιλάρι της πολιτικής τους στην ανατολική περιφέρεια που ακούει στο όνομα Ένωση διαμορφώνει πολιτικές που έχουν επίκεντρο την ίδια σαν ενωσιακό οικοδόμημα.

Και να μην ξεχνάμε ποτέ την Ιστορία ότι στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπουρ (κάτι που έχουμε ξαναπεί) Ιράν και Ισραήλ ήσαν χώρες εταίροι.

 


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ