Πώς οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν εργαλεία για την παράκαμψη της λογοκρισίας στη Ρωσία

ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Άρθρο του APF – Μετάφραση – απόδοση του  Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί εργαλεία για την παράκαμψη της λογοκρισίας στη Ρωσία , τα οποία έχουν γίνει απαραίτητα για πολλούς πολίτες οι οποίοι διαφορετικά θα κινδύνευαν να βρεθούν αποκομμένοι από τον κόσμο.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία , η Μόσχα έχει εντείνει την προπαγάνδα της και έχει περιορίσει δραστικά την πρόσβαση σε ανεπίσημες πηγές πληροφοριών — δηλαδή μέσα που μιλούν για πόλεμο και όχι για «ειδική επιχείρηση» κατά των «Ναζί».

Στις αρχές του έτους, το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) Psiphon, το οποίο καθιστά δυνατή την παράκαμψη της λογοκρισίας, κατέγραψε περίπου 48.000 συνδέσεις την ημέρα στη Ρωσία. Πολλαπλασιάστηκαν επί 20 στα μέσα Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε το Facebook , το Instagram και το Twitter . Και σήμερα, το δίκτυο ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 1,45 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες κατά μέσο όρο.

«Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει μόνο φρικτή προπαγάνδα υποδαυλίζοντας μίσος και δολοφονίες», είπε η Ναταλία Κράπιβα, δικηγόρος της αμερικανικής ΜΚΟ Access Now.

Ως εκ τούτου, τα εργαλεία υπολογιστών κατά της λογοκρισίας έχουν καταστεί απαραίτητα για τη διαβούλευση με άλλες πληροφορίες, αλλά και για την ελεύθερη επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα.

“Το λογισμικό πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση και ασφαλές. Διαφορετικά οι χρήστες κινδυνεύουν να εντοπιστούν και να τεθούν υπό παρακολούθηση”, προσθέτει ο ειδικός.

Χωρίς την οικονομική υποστήριξη της αμερικανικής διοίκησης, «απλώς δεν θα είχαμε τα μέσα να παρέχουμε τόσο εξελιγμένα εργαλεία, και επομένως να έχουμε τέτοιο αντίκτυπο», επισημαίνει ο Dirk Rodenburg, διευθυντής της Psiphon.

Το Psiphon, όπως το Lantern και το nthLink, υποστηρίζεται από το OTF (Open Technology Fund), ένα κυβερνητικό ταμείο, το οποίο ξοδεύει περίπου 3-4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση VPN σε όλο τον κόσμο, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου.

Η οργάνωση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε αποδεσμεύσει πρόσθετα κονδύλια έκτακτης ανάγκης μετά την εισβολή στην Ουκρανία φέτος. Υπολογίζει ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρωσία χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή αυτά τα τρία ιδιωτικά δίκτυα για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο — δωρεάν, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αναγκάσει τις υπηρεσίες πληρωμών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

“Δεν είμαστε πραγματικά ένα VPN, περισσότερο ένα εργαλείο κατά της λογοκρισίας”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Lantern. «Τα κλασικά VPN είναι κρυπτογραφημένα, έτσι ώστε οι λογοκριτές να μην μπορούν να διαβάσουν το περιεχόμενο που προβάλλεται, (…) αλλά είναι εύκολο να αποκλειστούν για μια χώρα όπως η Ρωσία», εξηγεί. Η Psiphon και η Lantern χρησιμοποιούν πιο σύνθετες μεθόδους “για να μην ανιχνεύονται οι διακομιστές μας”.!!

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν βασιστεί στην εμπειρία τους σε άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, από τη Λευκορωσία έως τη Βιρμανία.

“Η Κίνα άλλαξε επίπεδα πριν από δύο χρόνια, προσπάθησαν να μπλοκάρουν τα πάντα. Έπρεπε να αναπτύσσουμε νέα πρωτόκολλα κάθε εβδομάδα. Έτσι ήμασταν στο σημείο για τη Ρωσία”, εξηγεί ο εκπρόσωπος της Lantern.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα κατέφευγε περισσότερο στον πολιτικό εκφοβισμό των αντιπάλων παρά σε μεθόδους υπολογιστών. «Δεν ήταν έτοιμοι να μπλοκάρουν οτιδήποτε», παρατηρεί ο εκπρόσωπος του Lantern. «Υπήρχε σαφώς ένας παραλληλισμός μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ανικανότητας και της ανικανότητας του Διαδικτύου».

Σύμφωνα με τους διάφορους εμπειρογνώμονες που πήραν συνέντευξη, οι ρωσικές αρχές έχουν προλάβει, αλλά τα εργαλεία κατά της λογοκρισίας αντέχουν. Και ακόμη κι αν χρησιμοποιούνται μόνο από ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, είναι απαραίτητα για την αντίσταση, εξηγούν.

Τον Μάρτιο, η Ρωσία ψήφισε νόμο που τιμωρεί τις «ψευδείς ειδήσεις» που δυσφημούν τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τη Natalia Krapiva, οι συλλήψεις παραμένουν σπάνιες προς το παρόν, αλλά πολλοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που έχουν λάβει την πρώτη προειδοποίηση από τις αρχές επιλέγουν να πάνε στην εξορία.

“Μερικοί δικηγόροι μένουν στη θέση τους και σιωπούν για να μπορούν να υπερασπιστούν αυτούς που συνεχίζουν να μιλούν ανοιχτά. Άλλοι φεύγουν. Πολλοί οργανισμοί έχουν ανθρώπους στο χώρο και άλλοι στο εξωτερικό και πρέπει να βρουν τρόπους να εργαστούν”, αναπτύσσει ο ειδικός.

Χωρίς VPN και άλλα εργαλεία, είναι αδύνατο να οργανωθεί αντίσταση. «Συμβαίνουν πολλά, διαδικτυακά αλλά και στην πραγματική ζωή», λέει. Ακτιβιστές «διαδίδουν αντιπολεμικά μηνύματα ή ενημερώνουν για νόμιμους τρόπους διαφυγής της στρατιωτικής θητείας, άλλοι προσπαθούν να εμποδίσουν τα τρένα που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η διατήρηση της πρόσβασης στο παγκόσμιο Διαδίκτυο έχει επιρροή στον ρωσικό πληθυσμό πέρα ​​από τους θύλακες της αντίστασης.

«Η τεχνολογία δεν είναι μαγική λύση», αναγνωρίζει η Ναταλία Κράπιβα. «Αλλά είναι χειρότερο όταν το Διαδίκτυο είναι εντελώς λογοκριμένο».

 


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ