Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία: Ακυρώνουν το «Χάρτη της Σεβίλλης» ενώ καλούν σε συνομιλίες!

ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΑΟΖ

Με μια περίεργη ανάρτηση η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία «ακυρώνει» το «Χάρτη της Σεβίλλης» και καλεί σε συνομιλίες Ελλάδα – Τουρκία.

 

Λίγες ημέρες πριν την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία προκαλεί και προσπαθεί να «αφαιρέσει» τον περίφημο Χάρτη της Σεβίλλης από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη διευθέτηση των θαλασσίων ορίων και των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και Κύπρου και Αιγύπτου.

Η προκλητική ανάρτηση δηλώνει, στα αγγλικά αλλά και τα τουρκικά:

«Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με θαλάσσια όρια, παγκοσμίως. Αναφορικά με το νομικό κύρος του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική αξία. Κατανοούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Τα θαλάσσια όρια επαφίεται να καθορίζονται από τα κράτη με συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τον διάλογο με καλή πίστη και τις διαπραγματεύσεις και παροτρύνουν Ελλάδα και Τουρκία να επανεκκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».

Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την απαίτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα να απορρίψει από μόνη της την αξία του Χάρτη της Σεβίλλης για να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Τι είναι ο «Χάρτης της Σεβίλλης»

Ο «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των Ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και “χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από τότε “στοιχειώνει” τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο χάρτης της συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης εκτείνεται από τη νοτιοδυτική γωνία της Τουρκίας έως την αντίθετη ακτή στην ανατολική Λιβύη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λόγω της από καιρό σαφούς θέσης του Τραμπ υπέρ της Τουρκίας, ίσως θα πρέπει η Ελλάδα να αναθεωρήσει τη στρατηγική της του να παραχωρεί τα πάντα στιςΗπα χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα και να στραφεί και σε άλλους ορίζοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ