Τι θα έλεγαν οι ήρωες του 1821 στους σημερινούς πολιτικούς 200 χρόνια μετά την Επανάσταση;

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου  , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

 

Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Έχουν σκεφτεί οι πολιτικοί ηγήτορές μας, αν με κάποιο τρόπο είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκακη, τον Κανάρη κτλ, άραγε τι πιστεύουν ότι θα τους έλεγαν;

Απλά θα τους έλεγαν να κάνουν έναν απολογισμό, μία αποτίμηση, εάν το πολιτισμικό, κοινωνικό, εθνικό απόθεμα που τους άφησαν να διαχειριστούν, 200 χρόνια μετά το τότε ριψοκίνδυνο εγχείρημα που είχαν μία ολόκληρη Δύση και Ανατολή εναντίον τους, οι σημερινοί Έλληνες πολιτικοί το διασφαλίζουν (τις τελευταίες 2 δεκαετίες) με τον πρέποντα σεβασμό στην εθνική κληρονομιά τους, πατώντας στα χνάρια των τότε Ελλήνων.

Δυστυχώς, οι Έλληνες πολιτικοί με τις ενέργειές τους έχουν μπερδέψει την έννοια της Διπλωματίας με τη διάσταση του Κρατισμού. Ή πιο σωστά με άλλοθι την έννοια της Διπλωματίας παρουσιάζουν μία αναβλητικότητα, που  πολλές φορές, εξομοιώνεται, δυστυχώς, από πολλούς διεθνείς παράγοντες με την έννοια της έλλειψης εθνικής αξιοπρέπειας.

Και δηλαδή θα πρέπει να κάνουμε πόλεμο, όπως λένε πολλοί, αναμασώντας μία καραμέλα τεχνηέντως, προκειμένου να δημιουργούν περίεργα συναισθήματα στην ελληνική κοινή γνώμη;

Όμως ξεχνάμε κάτι που το βλέπουμε να υφίσταται στις άλλες χώρες, οι οποίες μιμούνται σε πολλά (βέβαια κάτω από άλλες συνθήκες και σε άλλα πλαίσια πολιτικά) τους δικούς μας προγόνους, που εμείς σήμερα, το 2021 (μία ημερομηνία με σημειολογική διάσταση που εμπεριέχει ωστόσο την τελευταία 25ετια) έχουμε ξεχάσει, ότι οι τότε Έλληνες δεν δέχτηκαν ποτέ την πρόκληση.

Όπως καμία χώρα που θέλει να λέγεται ισχυρή δεν δέχεται την πρόκληση. Και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Γαλλία απέναντι όχι σε μια οποιαδήποτε χώρα, αλλά απέναντι σε μία σύμμαχό της, που εκτός των άλλων είναι ο κραταιός πόλος του Διεθνούς Συστήματος. Η Γαλλία έκανε πόλεμο ή πρόκειται να κάνει συμβατικό πόλεμο; Όχι, φυσικά! Αλλά οι κινήσεις της δείχνουν μία χώρα αποφασισμένη, μία χώρα με ισχύ!

Η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια ξαναζεί την Ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (σε κάθε επίπεδο δημόσιας δράσης). Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, αλλά και να μας διδάξει. Γιατί η Πόλη δεν αλώθηκε, αλλά παραδόθηκε, επειδή κάποιοι εκ των τότε πολιτικών και πνευματικών παραγόντων θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να αντιμετωπίσουν δυναμικά τον Οθωμανό.

Μήπως, προλαβαίνουμε πριν εκπνεύσει το 2021, να τιμήσουμε το 1821 στην πραγματική διάσταση που του αρμόζει;

 


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ