«Η Τουρκία σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ» λέει η Καρενμπάουερ και χαϊδεύει τον Ακάρ

ΑΚΑΡ ΚΑΡΕΝΜΠΑΟΥΕΡ

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ χαιρέτισε σήμερα την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για την εκτόνωση της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πως μια «νέα επιδείνωση» πρέπει να αποφευχθεί.

«Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι η επανάληψη του διαλόγου. Μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο πρέπει να αποφευχθεί», διαβεβαίωσε η υπουργός στο τέλος συνάντησής της στο Βερολίνο με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ.

«Ελπίζω πως όλα τα μέρη θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να διεξαγάγουν έναν διάλογο. Η Γερμανία διαδραματίζει εδώ έναν ρόλο μεσολαβητή», υπογράμμισε διευκρινίζοντας πως στο περιθώριο αυτής της συνάντησης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει «ένας σημαντικός εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως κατά τις συνομιλίες της με τον τούρκο ομόλογό της «έθιξε τα δύσκολα θέματα». Κάτι όμως που δεν μεταφράζεται σε καμία παρέμβαση ώστε να σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από την ατζέντα λείπουν τα υποβρύχια

Η Γερμανίας ΥΠΑΜ είχε φροντίσει να ενημερωθεί πριν την συνάντηση με τον Ακάρ από τον Έλληνα ομολογό της Ν. Παναγιωτόπουλο για το αίτημα διακοπής της παράδοσης των υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems προς την Τουρκία. Το θέμα αυτό όμως όπως έγινε γνωστό από χθες δεν θα βρίσκεται όμως στην ημερησία διάταξη της συνάντησης Καρενμπάουερ με τον Ακάρ. Η επίσημη στάση του Βερολίνου είναι ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2009 με την Άγκυρα. Πέραν αυτού είναι όμως γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει σταδιακά σχεδόν πάψει να εγκρίνει νέες άδειες για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Το Βερολίνο επιμένει και επαναλαμβάνει λοιπόν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός στρατηγικός παράγοντας ειδικά σε ό,τι φορά την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κάνοντας τα στραβά μάτια στις παραβατικές συμπεριφορές σε όλη την περιοχή.

Οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας

Η επίσκεψη του Ακάρ στη Γερμανία έρχεται μετά από αυτή του, Χάικο Μαας, στην Άγκυρα ώστε να ενθαρύνει την Τουρκία να συνεχίσει την πολιτική της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο και του διαλόγου με την Ελλάδα για να βρεθούν λύσεις. Το Βερολίνο δεν θέλει ουσιαστικά να εμπλακεί στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να βρει δικαιολογία για να μην επιβληθούν κυρώσεις.

Βέβαια, η Γερμανία δεν διακατέχεται από αυταπάτες. Γνωρίζει ότι τα κίνητρα για την αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική δεν σχετίζονται πρωτίστως με την επιθυμία της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα όπως και με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην Άγκυρα.

Από τις κινήσεις του Βερολίνου όμως προκύπτει ότι πολύ σύντομα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ